Dieta w chorobach żółądka

Dieta w chorobach żółądka

W chorobach żołądka podstawowe znaczenie w prawidłowym leczeniu ma odpowiednia dieta wspomagająca leczenie farmakologiczne. Dieta jest czynnikiem, który przyspiesza leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby, takie jak zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia, oraz zapobiega nawrotom choroby. W chorobach żołądka stosuje się dietę oszczędzającą z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego".  Dieta ta znalazła zastosowanie w:

  • chorobie wrzodowej żołądka
  • nieżycie żołądka
  • refluksie żołądkowo-przełykowym
  • przepuklinie rozworu przełykowego przepony.

Choroba wrzodowa żołądka i/lub dwunastnicy

Jest to choroba w której dochodzi do powstania ubytku błony śluzowej wyścielającej żołądek i dwunastnicę. Rozwój choroby może być wynikiem czynników wewnętrznych (silny stres psychiczny, choroby żołądka, duży wysiłek fizyczny) jak i przyczyn zewnętrznych (nadmiar spożywanych używek i przypraw, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, przyjmowanie leków).

Przepuklina rozworu przełykowego

Przepuklina rozworu przełykowego polega na przemieszczaniu się podprzeponowej części przełyku, a czasem także nawet górnej części żołądka ponad przeponę powodując często przewlekłe stany zapalne, a czasami nawet owrzodzenia.  

Przewlekły nieżyt żołądka

Przewlekły nieżyt błony śluzowej żołądka to  choroba w której dochodzi do postępującego zaniku błony śluzowej, jej zmian anatomicznych i morfologicznych w wyniku czego dochodzi do upośledzenia funkcji wydzielniczej żołądka.

Ocena artykułu

4.41
z 95 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(66)
4
 
(14)
3
 
(5)
2
 
(8)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.41 z 95 głosów

84%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty