Dieta w chorobach żółądka
W chorobach żołądka podstawowe znaczenie w prawidłowym leczeniu ma odpowiednia dieta wspomagająca leczenie farmakologiczne. Dieta jest czynnikiem, który przyspiesza leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby, takie jak zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia, oraz zapobiega nawrotom choroby. W chorobach żołądka stosuje się dietę oszczędzającą z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego". Dieta ta znalazła zastosowanie w:
- chorobie wrzodowej żołądka
- nieżycie żołądka
- refluksie żołądkowo-przełykowym
- przepuklinie rozworu przełykowego przepony.
Choroba wrzodowa żołądka i/lub dwunastnicy
Jest to choroba w której dochodzi do powstania ubytku błony śluzowej wyścielającej żołądek i dwunastnicę. Rozwój choroby może być wynikiem czynników wewnętrznych (silny stres psychiczny, choroby żołądka, duży wysiłek fizyczny) jak i przyczyn zewnętrznych (nadmiar spożywanych używek i przypraw, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, przyjmowanie leków).
Przepuklina rozworu przełykowego
Przepuklina rozworu przełykowego polega na przemieszczaniu się podprzeponowej części przełyku, a czasem także nawet górnej części żołądka ponad przeponę powodując często przewlekłe stany zapalne, a czasami nawet owrzodzenia.
Przewlekły nieżyt żołądka
Przewlekły nieżyt błony śluzowej żołądka to choroba w której dochodzi do postępującego zaniku błony śluzowej, jej zmian anatomicznych i morfologicznych w wyniku czego dochodzi do upośledzenia funkcji wydzielniczej żołądka.