Dieta w chorobach wątroby
Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych takich jak stan po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby, w przewlekłym aktywnym zapaleniu wątroby, w marskości wątroby w stłuszczeniu wątroby. W leczeniu tych chorób w okresie wydolności wątroby stosuje się dietę wysokobiałkową, normotłuszczową z ograniczeniem błonnika. Stosowanie tej diety w okresie wydolności wątroby w czasie rekonwalescencji po wzw czy marskości wątroby dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych potrzebnych do wyrównania niedoborów powstałych w czasie trwania choroby oraz do regeneracji zniszczonych wskutek choroby komórek wątrobowych.
Natomiast w przypadku kiedy z powodu choroby dochodzi do niewydolności narządu stosuje się dietę niskobiałkową.
Często mimo prawidłowego leczenia podstawowej choroby wątroby może dojść upośledzenia jej funkcji i konieczności ograniczenia proponowanych w diecie zasad żywienia, a nawet zupełnej ich zmiany. W zależności od stopnia wydolności wątroby, nasilenia obrzęków, wodobrzusza, stopnia niedożywienia czy współistnienia innych chorób (żylaki przełyku, niewydolność nerek), współistnienia zaparć , biegunek lub bólu brzucha dieta może ulec modyfikacji do diety niskotłuszczowej i niskobiałkowej.
Duże znaczenie w chorobach wątroby ma indywidualne dostosowanie diety w zależności od rodzaju i fazy choroby, ogólnego stanu zdrowia chorogo i w razie wątpliwości zawsze niezbędna jest konsultacja lekarska.
Wirusowe zapalenie wątroby
Wirusowe zapalenie wątroby ( WZW) może być spowodowane wirusami różnego typu, chociaż najczęściej stwierdza się zakażenie wirusem typu A lub B a znacznie rzadziej C. Zakażenie wirusem typu A odbywa się drogą pokarmową, natomiast wzw typu B i C parenteralną. Podstawowym sposobem leczenia wirusowego zapalenia wątroby w okresie aktywnym jest dieta niskobiałkowa, natomiast w późniejszym okresie rekonwalescencji stosuje się dietę wysokobiałkową.
Przewlekłe zapalenie wątroby
Jeśli w przebiegu wzw typu B lub C nie dojdzie do eliminacji wirusa z organizmu dochodzi do rozwoju przewlekłego zapalenia wątroby, które może doprowadzić do marskości wątroby lub pierwotnego raka wątroby.
Marskość wątroby
Marskość wątroby, to stan w którym dochodzi do przebudowy prawidłowej tkanki wątroby, w której pojawia się bezwartościowa dla tego narządu tkanka włóknista, doprowadzając do upośledzenia funkcji wątroby i w konsekwencji do jej niewydolności. Choroba najczęściej występuje u osób po przebyte wirusowe zapalenie wątroby typ B lub C oraz u osób nadużywających alkohol.
Stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby to choroba polegająca na zwiększeniu w wątrobie zawartości tłuszczu powyżej 50% spowodowana najczęściej nadmiernym spożyciem wysokoenergetycznych, tłustych produktów, działaniem czynników toksycznych (zakażenie, zatrucie grzybami, alkoholizm), zaburzeniami metabolicznymi.