Dieta bogata w ryby a palacze
W International Journal of Epidemiology zaprezentowano pracę oceniającą związek między spożyciem ryb a śmiertelnością z powodu raka płuc. Badania przeprowadzono na podstawie danych o śmiertelności z powodu nowotworu płuc, uzyskanych od Światowej Organizacji Zdrowia oraz informacji na temat spożycia ryb w latach 1961-94 w 36 krajach.
Wykazano, że duża ilości ryb w diecie zmniejsza śmiertelność z powodu raka płuc. Jednak związek ten był znamienny tylko w krajach, gdzie ilość palonych papierosów przekraczała poziom przeciętny czyli dorosła osoba wypalała więcej niż 2473 papierosów w ciągu roku (okolo 7papierosów/dzień) lub spożycie mięsa zwierzęcego przeważało nad konsumpcją ryb.
Na podstawie badań obliczono, że wzrost spożycia ryb zmniejsza średni odsetek umieralności z powodu raka płuc w grupie mężczyzn w wieku 45-74 lat o 8.4% ale zależności te nie dotyczą kobiet.
Wynika stąd, że spożywanie ryb powinno być szczególnie zalecane w krajach, których mieszkańcy dużo palą, a w diecie przeważają tłuszcze zwierzęce.