Czy mleko zwiększa ryzyko choroby wieńcowej?
Zespół naukowców z University of Bristol w Wielkiej Brytanii przeprowadził badanie, którego celem była ocena wpływu dużego spożycia mleka na ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zgonu. W badaniu wzięło udział prawie 6 tys. mieszkańców Szkocji w wieku 35-64 lat. Oceniano ich pod względem stylu życia, stanu zdrowia, przyzwyczajeń oraz warunków socjalno-ekonomicznych. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma Journal of Epidemiology and Community Health.
W czasie 25-letniej obserwacji autorzy pracy wykazali, że osoby pijące duże ilości mleka (1-3 szklanki dziennie) umierają rzadziej niż osoby unikające mleka. Niektórzy badacze uważają, że może to być spowodowane zdrowszym trybem życia, mniejszym spożyciem nasyconych tłuszczów zwierzęcych, rzadszym paleniem papierosów i sporadycznym spożywaniem alkoholu przez te osoby.
Naukowcy nie wiedzą jeszcze, któremu składnikowi mleko zawdzięcza swoje właściwości. Niektórzy sugerują, że zawarty w mleku wapń może zmniejszać podatność naczyń na uszkodzenie i rozwój miażdżycy. Istnieją też doniesienia opisujące korzystny wpływ wapnia na wysokość ciśnienia krwi u chorych z nadciśnieniem tętniczym. 22.05.2001