Chlor
Niedobór chloru
Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu solnego.
Nadmiar chloru
Niewielki nadmiar chlorków nie jest szkodliwy dla osoby zdrowej. Dawka powyżej 15g może wywołać nieprzyjemne objawy uboczne.
Źródła chloru
Chlor występuje w bardzo dużej ilości produktów spożywczych, jednak największe jego ilości znajdują się w soli kuchennej.
Dzienne zapotrzebowanie na chlor
Dieta nisko solna, złożona z naturalnych produktów bez dodatkowego użycia soli zwykle wystarcza na pokrycie zapotrzebowania organizmu ten pierwiastek.
Dzienne zapotrzebowanie na chlor (mg/osoba) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Niemowlęta** | |
0 - 0,5 0,5 - 1,0 | 275-700 400-1200 |
Dzieci** | |
1 - 3 lat 4 - 6 lat 7 - 9 lat | 500-1500 500-1500 925-2775 |
Młodzież | |
chłopcy 10-12 lat chłopcy 13 - 15 lat chłopcy 16 - 20 lat dziewczynki 10-12 lat | 650 650 750 650 |
Mężczyźni | |
19 - 25 lat - aktywność fizyczna mała - aktywność fizyczna umiarkowana - aktywność fizyczna duża 26 - 60 lat powyżej 60 lat | 750 750 800
750 |
Kobiety | |
19 - 25 lat - aktywność fizyczna mała - aktywność fizyczna umiarkowana - aktywność fizyczna duża 26 - 60 lat ciężarna - II połowa ciąży | 750 750 800
750 |
** Zalecenia dla niemowląt oparte są na średniej zawartości sodu, potasu i chloru w 1000 ml mleka kobiecego (dolna granica rozrzutu). Zalecenia dla dzieci od 1 do 9 lat przedstawiono w granicach od-do, pierwsza wartość jest minimalną zalecaną ilością dziennego spożycia dla danego pierwiastka, druga wartość jest poziomem bezpiecznym.