Chirurgia otyłości zmniejsza poziom hormonu głodu

Chirurgia otyłości zmniejsza poziom hormonu głodu

Ludzie cierpiący na otyłość, którzy przeszli bypass żołądka, mogą szybko tracić wagę, ponieważ poziom hormonu, który stymuluje bóle głodowe spada po przebytej operacji. Coraz częściej w wielu ośrodkach na świecie wykonywany jest zabieg Mini Gastric Bypass (MGB), który polega na zmniejszeniu objętości żołądka poprzez jego podział tak, aby powstał mały worek, który  następnie jest zespalany z pętlą jelita cienkiego.

Badacze wykryli, że stężenie hormonu głodu- ghreliny, znacząco spada po operacji bypassu. Ghrelina to hormon produkowany przez żołądek, powoduje wzrost apetytu i pełni ważną rolę w regulacji wagi ciała. Poziom ghreliny zwykle rośnie przed posiłkiem i szybko spada po jedzeniu.
W trakcie badań, opublikowanych w lipcowym wydaniu Archives of Surgery, naukowcy mierzyli poziom ghreliny u 42 chorobowo otyłych pacjentów, przed operacją i po jej ukończeniu. Wśród badanych osób 34 przeszły operację bypassu a 8 inne typy operacji na żołądku. U pierwszej grupy zaobserwowano wyraźny spadek poziomu ghreliny a u pozostałych nie wykryto żadnych znaczących zmian.

Według specjalistów wyniki badań sugerują, że operacje zmniejszające nadwagę, które nie są związane z podziałem tkanki żołądka, mogą nie wpływać na poziom ghreliny i jednocześnie nie redukować głodu i zmniejszać wagi ciała.

Ocena artykułu

3.65
z 57 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(10)
4
 
(29)
3
 
(9)
2
 
(6)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.65 z 57 głosów

68%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty