Bobrek trójlistkowy
Rodzina: Menyanthaceae
Opis surowca: Surowcem są liście zebrane w okresie tworzenia kwiatostanów lub na początku kwitnienia, o wskaźniku goryczy nie mniejszym niż 300.
Związki czynne: Zawiera glikozydy irydoidowe i sekoirydoidowe: loganinę, foliamentynę, mentafolin, swerozyd. Ponadto garbniki 7% i kwasy fenolowe.
Działanie: Amarum, stomachicum, tonicum. Surowiec ten zalicza się do surowców szczerogorzkich - amara pura. Substancje goryczowe w nim zawarte podrażniają receptory smaku i z udziałem OUN-u pobudzają czynność wydzielniczą gruczołów ślinowych oraz żołądka. Zaobserwowano, że środki goryczowe działają silniej u ludzi chorych, u których procesy trawienia nie przebiegają w pełni prawidłowo. Substancje goryczowe działają na żołądek również w sposób pośredni, powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych śluzówki żołądka i pobudzenie jego perystaltyki. Liściom bobrka przypisuje się również wpływ na ogólną przemianę materii, co związane jest ze znaczną zawartością jodu. Posiadają także słabe działanie uspokajające. Surowiec jest z reguły stosowany w mieszankach ziołowych.
Wskazania: Dolegliwości trawienne spowodowane brakiem łaknienia, zanikowy nieżyty żołądka
Stanowiska: Roślina występuje w strefie klimatu umiarkowanego na półkuli północnej. W Polsce występuje na bagnach i podmokłych łąkach. Ze względu na zniszczenie tych naturalnych siedlisk bobrek stał się dzisiaj rośliną rzadko spotykaną. Surowiec pochodzi ze stanowisk naturalnych.
Wygląd zewnętrzny: Liść jest ogonkowy, złożony z trzech listków. Są one eliptyczne, krótkoogonkowe lub siedzące. Ich blaszka liściowa jest matowa, całobrzega lub lekko karbowana. Smak bardzo gorzki (gorycz 300). Zapach mentolowy (słaby).