Aspratam - mity na temat szkodliwości słodzika stosowanego w napojach gazowanych

Ani dorośli, ani tym bardziej dzieci, nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Ciastka, torty, czekolady, słodkie napoje są w naszych domach stale obecne. Równocześnie lekarze biją na alarm – zbyt duża ilość cukru w diecie może prowadzić do wielu groźnych chorób, otyłość jest tylko jedną z nich. Na szczęście nie musimy rezygnować ze słodkiego smaku. Dobrym zamiennikiem cukru może być aspartam.
Co to jest Aspartam
Aspartam, czyli sztuczny słodzik, stosowany jest w wielu popularnych produktach spożywczych, szczególnie tych o obniżonej ilości kalorii.
Produkty zawierające aspartam to między innymi: gumy do żucia, napoje gazowane, czy nawet wędliny. Osoby będące na diecie na pewno wiedzą, że aspartam dostępny jest także w tabletkach – można nim słodzić na przykład kawę lub herbatę.
Gdzie jest prawda o aspartamie?
O szkodliwości aspartamu narosło wiele mitów. Mówi się, o nim, że jest szkodliwy, rakotwórczy, że organizm ludzki nie jest w stanie go strawić i wydalić. Takie opinie można mnożyć w nieskończoność, jednak nie mają one nic wspólnego z prawdą. Niewykluczone, że zostały sfabrykowane przez producentów konkurencyjnych słodzików, ale nie można tego jednoznacznie udowodnić. Jedynie osoby chore na fenyloketonurię powinny zrezygnować z aspartamu.
Zwolennicy aspartamu podkreślają, że pomaga on zachować szczupłą sylwetkę, gdyż jest bardzo niskokaloryczny – nie wymusza rezygnacji ze słodyczy i nie powoduje przybierania na wadze. Ponadto – ponieważ nie jest cukrem – niweluje ryzyko powstawania próchnicy.
O historii słodzika
Na skalę masową aspartam został wprowadzony do produkcji i sprzedaży w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Od tego czasu poddano go licznym badaniom, między innymi toksykologicznym, które miały za zadanie sprawdzić bezpieczeństwo jego stosowania i stopień ewentualnej szkodliwości. Większość badań przeprowadzono już w latach dziewięćdziesiątych. Testy na szkodliwość aspartamu prowadzone były początkowo na zwierzętach. Później przeprowadzono kliniczne badania, w których czasie podawano słodzik dzieciom, dorosłym, a nawet kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Testy przeprowadzono także na osobach otyłych i cierpiących na choroby genetyczne. W żadnym wypadku nie stwierdzono negatywnych skutków przyjmowania aspartamu.
Badania mające na celu udowodnienie rakotwórczego działania aspartamu zostały podważone między innymi przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków, jako nierzetelne i przeprowadzone bez przestrzegania norm spożycia aspartamu. Badanym szczurom podawano kilkaset razy większe ilości aspartamu niż dopuszczalna bezpieczna dawka. Podobnie można uważać, że człowiek jedzący pięć kilogramów cukru dziennie będzie miał bardzo poważne problemy ze zdrowiem, a długość jego życia znacznie się skróci.
Warto zauważyć, że aspartam został dopuszczony jako dodatek do żywności przez Unię Europejską, co jest przekonującym dowodem na bezpieczeństwo jego stosowania. Bezpieczeństwo aspartamu potwierdza także Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności.
Artykuł sponsorowany
Podobne teksty
Cytologia - klasyfikacja Papanicolau
Po ukończeniu 30-go roku życia wykonuj badanie cytologiczne raz do roku - tylko wtedy masz szansę, że jeżeli atypowe komórki zostały przeoczone za pierwszym razem, zostaną zauważone w czasie następnego badania.
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Przyczyny niepłodności męskiej
Zestawienie najczęstszych przyczyn niepłodności.
Sezon na kleszcze - szczepimy wiedzę - poradnik
Jeśli przebywałeś niedawno w lesie, czy choćby w pobliskim parku, dokładnie skontroluj swoje ciało i ubranie, czy nigdzie nie ma na nim kleszczy.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Rak szyjki macicy - wczesne wykrywanie
80% przypadków przedwczesnej śmierci z powodu raka szyjki macicy dałoby się uniknąć pod warunkiem rzetelnego przeprowadzenia badań profilaktycznych.
Zakażenie Helicobacter pylori
Stosunkowo niedawno odkryta bakteria, mogącą osiedlać się w żołądku i dwunastnicy wpływa na występowanie wielu chorób, szczególnie górnej części przewodu pokarmowego.