Aromat kawy budzi mózg
Grupa naukowców z Korei Południowej, Niemiec i Japonii postanowiła to sprawdzić. Przeprowadzono szereg eksperymentów na szczurach. Porównywano aktywność komórek nerwowych u szczurów pozbawionych snu przez 24 godziny, które wdychały zapach kawy i tych, których nim nie inhalowano. Okazało się, że sam aromat jest w stanie w znacznym stopniu zwiększyć aktywność mózgu.
Stwierdzono, że zapach unoszący się z palonych ziaren kawy uruchamia złożony łańcuch reakcji biochemicznych. Pobudzenie receptorów węchu przez aromat kawy jest impulsem do szybszej i bardziej efektywnej pracy neuronów, a także przyspieszenia procesów produkcji białek. Zaobserwowano również stymulację i nasilenie produkcji protein odpowiedzialnych za mechanizmy antyoksydacyjne, naprawcze, energetyczne, obrony przed wirusami, oraz przewodnictwa nerwowego.
Mimo że historyczne wzmianki wskazują na używanie owoców kawy już w I tysiącleciu p.n.e., nasiona tej wspaniałej rośliny wciąż kryją przed nami wiele tajemnic. Miejmy nadzieję, że dalsze badania wyjaśnią wszystkie niewiadome.