Alkohol a otępienie

Według skandynawskich naukowców spożycie alkoholu przez osoby w średnim wieku, z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera, przyczynia się do wzrostu ryzyka otępienia starczego.
W badaniach wzięło udział ponad 1.000 kobiet i mężczyzn, w wieku od 65-79 lat. Przez około 23 lata badano związek między częstotliwością spożycia alkoholu a ryzykiem otępienia. Wśród uczestników badań przeprowadzono identyfikację genotypu apolipoproteiny E (APO E), który jest przyjętym czynnikiem ryzyka otępienia starczego.
Wśród osób posiadających gen związany z chorobą Alzheimera zaobserwowano następujące zależności:
- Osoby rzadko pijące alkohol (rzadziej niż raz w miesiącu) są narażone na podwójny wzrost ryzyka otępienia.
- U osób często spożywających alkohol (kilka razy w miesiącu) ryzyko otępienia wzrosło 3 razy.
Natomiast osoby nie posiadające genotypu APO E i rzadko pijące alkohol były dwukrotnie mniej narażone na doświadczenie łagodnych zaników pamięci w późniejszym okresie życia, niż abstynenci i osoby często spożywające napoje alkoholowe.
Dotychczasowe badania wykazały, że częste spożycie alkoholu ma szkodliwe działanie na mózg, które staje się wyraźniejsze u osób podatnych genetycznie.
Specjaliści twierdzą, że chociaż wyniki sugerują ochronne działanie umiarkowanego spożycia alkoholu, to badania dotyczące wpływu alkoholu na ryzyko otępienia starczego nie są jeszcze wystarczające. Dlatego nie zachęcają osób nie pijących alkoholu, aby nagle zaczęły to robić w celu poprawy stanu swojego zdrowia.
Lekarze podkreślają, że ludzie z rodzinną historią Alzheimera lub innymi rodzajami otępienia powinny przede wszystkim zadbać o utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, poziomu cukru i cholesterolu, właściwej wagi, wykonywać różne ćwiczenia i rozsądnie się odżywiać, ponieważ istnieje więcej dowodów, że właśnie te czynniki wiążą się z chorobą Alzheimera.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Cytologia - klasyfikacja Papanicolau
Po ukończeniu 30-go roku życia wykonuj badanie cytologiczne raz do roku - tylko wtedy masz szansę, że jeżeli atypowe komórki zostały przeoczone za pierwszym razem, zostaną zauważone w czasie następnego badania.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Poronienie
Uważa się, że około 10-15% wszystkich ciąż kończy się poronieniem samoistnym czyli wydaleniem obumarłego jaja płodowego.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Pozycja seksualna na jeźdźca - przednia I
W pozycji tej kobieta siedzi na mężczyźnie przy czym jest do niego skierowana twarzą a kolana umieszcza po obu stronach jego tułowia.
Pozycja seksualna klasyczna IV
W pozycji tej kobieta leży na plecach z przywiedzionymi do swojej klatki piersiowej kolanami oraz stopami opartymi na ramionach leżącego na niej mężczyzny.
Leczenie nadżerek szyjki macicy
Radykalne wyleczenie nadżerek polega na zniszczeniu metodami fizycznymi lub chemicznymi nieprawidłowych, tworzących ją komórek.
Pozycja seksualna boczna IV
W pozycji tej kobieta leży na plecach z biodrami uniesionymi nieco powyżej bioder mężczyzny, który leżąc na boku wprowadza członek do pochwy.
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.