Alkohol a otępienie
Według skandynawskich naukowców spożycie alkoholu przez osoby w średnim wieku, z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera, przyczynia się do wzrostu ryzyka otępienia starczego.
W badaniach wzięło udział ponad 1.000 kobiet i mężczyzn, w wieku od 65-79 lat. Przez około 23 lata badano związek między częstotliwością spożycia alkoholu a ryzykiem otępienia. Wśród uczestników badań przeprowadzono identyfikację genotypu apolipoproteiny E (APO E), który jest przyjętym czynnikiem ryzyka otępienia starczego.
Wśród osób posiadających gen związany z chorobą Alzheimera zaobserwowano następujące zależności:
- Osoby rzadko pijące alkohol (rzadziej niż raz w miesiącu) są narażone na podwójny wzrost ryzyka otępienia.
- U osób często spożywających alkohol (kilka razy w miesiącu) ryzyko otępienia wzrosło 3 razy.
Natomiast osoby nie posiadające genotypu APO E i rzadko pijące alkohol były dwukrotnie mniej narażone na doświadczenie łagodnych zaników pamięci w późniejszym okresie życia, niż abstynenci i osoby często spożywające napoje alkoholowe.
Dotychczasowe badania wykazały, że częste spożycie alkoholu ma szkodliwe działanie na mózg, które staje się wyraźniejsze u osób podatnych genetycznie.
Specjaliści twierdzą, że chociaż wyniki sugerują ochronne działanie umiarkowanego spożycia alkoholu, to badania dotyczące wpływu alkoholu na ryzyko otępienia starczego nie są jeszcze wystarczające. Dlatego nie zachęcają osób nie pijących alkoholu, aby nagle zaczęły to robić w celu poprawy stanu swojego zdrowia.
Lekarze podkreślają, że ludzie z rodzinną historią Alzheimera lub innymi rodzajami otępienia powinny przede wszystkim zadbać o utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, poziomu cukru i cholesterolu, właściwej wagi, wykonywać różne ćwiczenia i rozsądnie się odżywiać, ponieważ istnieje więcej dowodów, że właśnie te czynniki wiążą się z chorobą Alzheimera.