Stańmy do walki z cukrzycą

Stańmy do walki z cukrzycą

Cukrzyca to poważna choroba zagrażającą życiu, która przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, ale jej następstwa są bardzo poważne. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą przypomina, że liczba przypadków choroby wzrasta i nadal będzie wzrastać, o ile nie zostaną podjęte natychmiastowe działania prewencyjne.

Szacuje się, iż w Polsce na cukrzycę typu 2 choruje ok. 2 mln osób. Połowa z nich ma nierozpoznaną cukrzycę, przez co nie jest leczona. Z szacunków Ministerstwa Zdrowia wynika, że 4 mln osób żyje z objawami wskazującymi na możliwy rozwój tej choroby w najbliżej przyszłości. Nie bagatelizujmy problemu – kontrolujmy regularnie poziom cukru - glukozy we krwi.

Cukrzyca jest poważną chorobą metaboliczną wywołaną niedoborem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. We krwi utrzymuje się podwyższone stężenie glukozy – hiperglikemia. Przyczyną choroby jest nieprawidłowe wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki lub nieprawidłowe wykorzystanie insuliny przez tkanki.  Według Wima Wientjensa z zarządu Międzynarodowej Federacji ds. Cukrzycy (IDF), co 10 sekund diagnozuje się na świecie cukrzycę u dwóch osób, a jedna osoba umiera w następstwie tej choroby.

Cukrzyca typu 1 (zwana także insulinozalezną) częściej dotyka dzieci i jest spowodowana brakiem insuliny, zaś typu 2 (insulinoniezalezna) występuje w wieku dorosłym i jest spowodowana nieprawidłowym działaniem insuliny. Powstanie cukrzycy typu 2 to wynik złych nawyków żywieniowych, ograniczonej aktywności fizycznej, stresu czy nałogów. Jednym z istotniejszych czynników ryzyka wystąpienia choroby jest wiek. Osoby powyżej 45. roku życia powinny raz w roku badać poziom cukru we krwi. Cukrzyca występuje znacznie częściej u osób, które w przeszłości cierpiały na zaburzenia tolerancji glukozy.
Ponadto z cukrzycą związane jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań jak zawał serca, niewydolność nerek, utrata wzroku czy udar mózgu.

W leczeniu cukrzycy istotną rolę odgrywa edukacja. Wiedza na temat cukrzycy pozwala choremu zrozumieć zasady jej leczenia, jak również istotę choroby. Dlatego też 14. listopada obchodzony jest każdego roku Światowy Dzień Walki z Cukrzycą.

Z myślą o osobach chcących zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi, firma ASA opracowała suplement diety Diabetamid. Polecany jest osobom, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 (jako kuracja wspomagająca podstawowe leczenie farmakologiczne), ale także tym, którzy nie chcą pozostać bierni wobec problemu cukrzycy a zatem w sposób aktywny chcą w przyszłości ograniczyć ryzyko zachorowania na nią. Diabetamidwspomaga fizjologiczny proces transportu glukozy z krwi do komórek, reguluje działanie insuliny, uzupełnia niedobory chromu i biotyny. Kozieradka pospolita i żeń-szeń zwiększają przenikanie glukozy do komórek. Dzięki saponinom zmieniającym strukturę błon komórkowych i tym samym nabłonków, czyniąc je bardziej przepuszczalnymi dla składników organicznych (w tym glukozy).

Diabetamid jest suplementem diety opracowanym przez firmę ASA z myślą o osobach chcących zadbać o prawidłowy, fizjologiczny poziom glukozy we krwi. Polecany jest nie tylko osobom, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 (jako kuracja wspomagająca podstawowe leczenie farmakologiczne), ale i tym wszystkim, którzy nie chcą w przyszłości zachorować i wcześniej postanowili zadbać o swoje zdrowie.

Diabetamid wspomaga fizjologiczny proces transportu glukozy z krwi do komórek, reguluje działanie insuliny, uzupełnia niedobory chromu i biotyny w organizmie. Kozieradka pospolita i żeń-szeń będące składnikami preparatu zwiększają przenikanie glukozy do komórek dzięki saponinom, które zmieniają strukturę błon komórkowych i tym samym nabłonków, czyniąc je bardziej przepuszczalnymi dla składników organicznych (w tym glukozy).

Wszechstronne działanie posiada chrom. Nie tylko wpływa na produkcję insuliny, zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach pod postacią glikogenu, ale także – co ważne w cukrzycy i jej profilaktyce – przeciwdziała powstawaniu otyłości, gdyż ogranicza odkładanie się tłuszczów w tkance podskórnej. Biotyna natomiast zwiększa wrażliwość na insulinę, co korzystnie wpływa na enzymy biorące udział w metabolizmie glukozy.

Podobne teksty