Składniki pokarmowe w diecie w chorobach żołądka

Składniki pokarmowe w diecie w chorobach żołądka

Produkty pobudzające wydzielanie soku żołądkowego 

Podstawowe znaczenie w diecie w chorobach żołądka ma ograniczenie produktów i potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego takich jak kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nie rozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, potrawy smażone, pieczone, wędzone,  pikantne, słone, zbyt kwaśne.

Produkty hamujące i neutralizujące sok żołądkowy

Zaleca się stosowanie produktów hamujących hamujących wydzielanie soku żołądkowego takie jak łatwo strawne tłuszcze (masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie) oraz produktów neutralizujących działanie kwasu solnego do których należą produkty produkty białkowe (mleko, twarożek nie kwaśny, jaja, chude wędliny, chude mięso, ryby).

Produkty drażniące błonę śluzową żołądka

Stosowanie diety w chorobach żołądka polega na ograniczenie spożycia produktów drażniących.  Nie należy spożywać produktów zbyt zimnych lub zbyt gorących, produktów z dużą zawartością błonnika, zbyt kwaśnych owców, potraw wędzonych, marynowanych oraz pikantnych przypraw.

Regularne spożywanie posiłków

Wskazane jest spożywanie  4-5 posiłków dziennie między którymi nie należy robić zbyt dużych przerw, aby nie dopuszczać do uczucia głodu. Ostatni posiłek należy spożyć na godzinę przed snem. Posiłki należy jeść powoli bez pośpiechu.

Nałogi

W chorobach żołądka niedopuszczalne jest spożywanie kawy, alkoholu oraz palenia papierosów.

Podobne teksty