Produkty zalecane i niewskazane w chorobach żołądka

Produkty zalecane i niewskazane w chorobach żołądka
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z chorobami żołądka oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Zalecane Zalecane w ograniczonej ilości Przeciwwskazane
Produkty zbożowe pieczywo pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo drożdżowe, mąka pszenna, ziemniaczana, kukurydziana, ryż, płatki ryżowe i kukurydziane, kasza jęczmienna, manna i płatki owsiane
drobne makarony pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe, mąka grubo mielona, pęczak, kasza jaglana, kasza gryczana, grube makarony
napoje kawa zbożowa, słaba herbata, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegazowane
słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane
Mleko i przetwory mleczne mleko słodkie, jogurt, mleko pełne, chudy ser twarogowy, serek homogenizowany mleko zsiadłe nie przekwaszone, mleko kozie kwaśne przetwory mleczne, maślanka, sery dojrzewające, sery topione lub kwaśne i ostre sery twarogowe
jaja jajka na miękko, jajecznica na parze i omlet na parze jaja na twardo, jaja smażone na tłuszczach
tłuszcze masło, śmietana o zawartości tłuszczu do 18%, masło roślinne oraz oliwa
margaryna miękka, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany smalec, słonina, boczek, łój
mięso, drób, ryby chuda mięso (cielęcina królik, kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra) chude wędliny (szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce), wołowina, konina, kura, płuca, serca, ryby (karp, makrela, leszcz, sardynka) tłuste wędliny, konserwy, salceson, pasztetowa, smalec, sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo, tłusta mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), tłuste ryby (węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty), potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone
warzywa marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, zielona sałata ziemniaki w postaci puree kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby
owoce owoce jagodowe (czarne jagody, borówki amerykańskie), winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane
desery kompoty z zalecanych owoców, galaretki, kisiele cukier, miód, marmolada, soki owocowe, torty, ciasta z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, dżemy z pestkami, konfitury, marmolady, cukierki w czekoladzie, czekolada,
przyprawy cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon melisa, jarzynka, sól ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowe

Podobne teksty