Czy zażywać witaminy w ciąży? 10 powodów, dla których suplementacja witaminowa jest niezbędna!

Czy zażywać witaminy w ciąży? 10 powodów, dla których suplementacja witaminowa jest niezbędna!
Spis treści
  1. Zmniejszysz ryzyko wad rozwojowych płodu
  2. Zwiększysz szansę na poród w terminie
  3. Zmniejszysz zagrożenie stanem przedrzucawkowym
  4. Ograniczysz możliwość wystąpienia ciążowej cukrzycy
  5. Zadbasz o prawidłowy rozwój mózgu dziecka
  6. Poprawisz odżywienie dziecka
  7. Pokonasz ciążowe nudności
  8. Zapobiegniesz powstawaniu rozstępów
  9. Uchronisz siebie i dziecko przed anemią
  10. Zwiększysz odporność dziecka na infekcje

Jeśli zastanawiasz się wyłącznie nad tym, czy zażywać witaminy w ciąży, odpowiedź jest tylko jedna: oczywiście, że tak. Jeśli natomiast chcesz wiedzieć, dlaczego dobrze jest to robić, mamy dla ciebie aż 10 różnych odpowiedzi, z których każda będzie tak samo istotna. Sprawdź, czemu dodatkowa porcja witamin i składników mineralnych jest wskazana w ciąży i w pierwszych miesiącach po porodzie.

Zmniejszysz ryzyko wad rozwojowych płodu

Witaminą, na którą zapotrzebowanie wzrasta nawet o 200 procent, jest wit. B9, czyli kwas foliowy. Jej niedobór w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy tworzą się wszystkie narządy dziecka, może skutkować powstaniem wad układu nerwowego płodu, takich jak rozszczep kręgosłupa albo przepuklina mózgu czy rdzenia kręgowego. Ze względu na to ryzyko, lekarze zalecają, by kobieta zaczęła przyjmować codziennie 0,4 mg kwasu foliowego już na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę.

Tak samo ważnym składnikiem, chroniącym przed wadami cewy nerwowej, jest cholina, również zaliczana do witamin z grupy B. Według badań, większość kobiet w ciąży ma niedobór choliny spożywanej z dietą, dlatego i w tym przypadku warto ją przyjmować jeszcze przed zapłodnieniem. Zalecana dawka dla kobiety w ciąży to 450 mg dziennie.

Zwiększysz szansę na poród w terminie

W utrzymaniu ciąży pomoże witamina B6, m.in. dlatego, że wpływa na prawidłowy poziom hormonów ciążowych, czyli estrogenów. Zapotrzebowanie na nią wynosi w ciąży ok. 1,9 mg na dobę.  Witamina D odpowiada za prawidłową funkcję jajników zatem wspiera płodność, ale także korzystnie wpływa na procesy zagnieżdżania zarodka. Niekwestionowanym składnikiem redukującym ryzyko porodu przedwczesnego jest natomiast DHA- kwas z rodziny Omega-3. Dawki rekomendowane to 600 mg DHA na dobę u kobiet z grupy niskiego ryzyka porodu przedwczesnego i aż 1000 mg DHA w grupie wysokiego ryzyka.

Zmniejszysz zagrożenie stanem przedrzucawkowym

Stan przedrzucawkowy to jedna z najpoważniejszych ciążowych komplikacji, której wystąpienie zagraża życiu zarówno matki, jak i dziecka. Żeby zmniejszyć jego ryzyko warto przyjmować w ciąży takie witaminy jak cholina i wit. D. Według zaleceń, kobiety w ciąży powinny przyjmować codziennie 1500-2000 j.m. wit. D, a jej suplementację powinny zacząć najpóźniej od drugiego trymestru ciąży, a najlepiej już w momencie potwierdzenia ciąży.

Ograniczysz możliwość wystąpienia ciążowej cukrzycy

Niedobór wit. D wiążę się również często z wystąpieniem cukrzycy ciążowej w drugim albo trzecim trymestrze ciąży. Ta dolegliwość zaś może przyczynić się do powstania wad wrodzonych serca lub nerek dziecka, wpływa także na wagę urodzeniową dziecka (dzieci makrosomiczne), jeśli nie jest prawidłowo kontrolowana.

Zadbasz o prawidłowy rozwój mózgu dziecka

Dzięki cholinie lepiej rozwijają się struktury w mózgu odpowiedzialne za pamięć i orientację przestrzenną. Warto pamiętać, że poza witaminami na rozwój mózgu płodu wpływają także nienasycone kwasy tłuszczowe DHA, które także warto przyjmować w ciąży.

Poprawisz odżywienie dziecka

Witaminy z grupy B biorą udział w powstawaniu czerwonych krwinek i wpływają na lepsze ukrwienie łożyska. Dlaczego to takie istotne? Dlatego, że lepsze ukrwienie łożyska to lepszy przepływ składników odżywczych od mamy do dziecka.

Pokonasz ciążowe nudności

Wypróbowanym sojusznikiem w walce z ciążowymi mdłościami będzie wit. B6. Najlepiej uzupełniona imbirem, naturalnym składnikiem, który jest skuteczny i bezpieczny w redukowaniu mdłości ciężarnych. 

Zapobiegniesz powstawaniu rozstępów

Rozstępy to typowy efekt uboczny ciąży – rozciągająca się skóra pęka na brzuchu, udach i piersiach. Chociaż nie możesz zapobiec rozstępom w 100 procentach, to jednak nie musisz poddawać się bez walki. Złota zasada to nawilżanie i to już od pierwszych tygodni ciąży. Stosuj kosmetyki naturalne o delikatnych składach. Jeśli chodzi o składniki odżywcze to DHA jako składnik błon komórkowych ma także korzystny wpływ na wygląd i utrzymanie wewnętrznego nawilżenia skóry. Zmiany hormonalne podczas ciąży mogą np. powodować, że osoby noszące soczewki korekcyjne mogą nagle odczuwać dyskomfort i suchość oka, tutaj także ma  korzystny wpływ DHA. .

Uchronisz siebie i dziecko przed anemią

Anemia (inaczej niedokrwistość) wynika z niedoboru żelaza i jest jednym z poważniejszych schorzeń, które może rzutować na zdrowie matki, masę urodzeniową dziecka, a także jego rozwój umysłowy. Dużą rolę w zapobieganiu niedokrwistości mają też witaminy z grupy B, w tym B12 i B6, kwas foliowy. .

Zwiększysz odporność dziecka na infekcje

Jeśli jeszcze się wahasz, czy zażywać witaminy w ciąży, pamiętaj, że to, co dziecko dostanie od ciebie jeszcze przed narodzinami, będzie miało długotrwały wpływ na nie także w kolejnych latach. Suplementacja w ciąży m.in. choliny, witamin D, DHA i witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy dziecka, a to przekłada się na jego zdrowie i rozwój.

Podobne teksty