Aspratam - mity na temat szkodliwości słodzika stosowanego w napojach gazowanych

Aspratam - mity na temat szkodliwości słodzika stosowanego w napojach gazowanych
Spis treści
  1. Co to jest Aspartam
  2. Gdzie jest prawda o aspartamie?
  3. O historii słodzika

Ani dorośli, ani tym bardziej dzieci, nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Ciastka, torty, czekolady, słodkie napoje są w naszych domach stale obecne. Równocześnie lekarze biją na alarm – zbyt duża ilość cukru w diecie może prowadzić do wielu groźnych chorób, otyłość jest tylko jedną z nich. Na szczęście nie musimy rezygnować ze słodkiego smaku. Dobrym zamiennikiem cukru może być aspartam.

Co to jest Aspartam

Aspartam, czyli sztuczny słodzik, stosowany jest w wielu popularnych produktach spożywczych, szczególnie tych o obniżonej ilości kalorii.

Produkty zawierające aspartam to między innymi: gumy do żucia, napoje gazowane, czy nawet wędliny. Osoby będące na diecie na pewno wiedzą, że aspartam dostępny jest także w tabletkach – można nim słodzić na przykład kawę lub herbatę.

Gdzie jest prawda o aspartamie?

O szkodliwości aspartamu narosło wiele mitów. Mówi się, o nim, że jest szkodliwy, rakotwórczy, że organizm ludzki nie jest w stanie go strawić i wydalić. Takie opinie można mnożyć w nieskończoność, jednak nie mają one nic wspólnego z prawdą. Niewykluczone, że zostały sfabrykowane przez producentów konkurencyjnych słodzików, ale nie można tego jednoznacznie udowodnić. Jedynie osoby chore na fenyloketonurię powinny zrezygnować z aspartamu.

Zwolennicy aspartamu podkreślają, że pomaga on zachować szczupłą sylwetkę, gdyż jest bardzo niskokaloryczny – nie wymusza rezygnacji ze słodyczy i nie powoduje przybierania na wadze. Ponadto – ponieważ nie jest cukrem – niweluje ryzyko powstawania próchnicy.

O historii słodzika

Na skalę masową aspartam został wprowadzony do produkcji i sprzedaży w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Od tego czasu poddano go licznym badaniom, między innymi toksykologicznym, które miały za zadanie sprawdzić bezpieczeństwo jego stosowania i stopień ewentualnej szkodliwości. Większość badań przeprowadzono już w latach dziewięćdziesiątych. Testy na szkodliwość aspartamu prowadzone były początkowo na zwierzętach. Później przeprowadzono kliniczne badania, w których czasie podawano słodzik dzieciom, dorosłym, a nawet kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Testy przeprowadzono także na osobach otyłych i cierpiących na choroby genetyczne. W żadnym wypadku nie stwierdzono negatywnych skutków przyjmowania aspartamu.

Badania mające na celu udowodnienie rakotwórczego działania aspartamu zostały podważone między innymi przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków, jako nierzetelne i przeprowadzone bez przestrzegania norm spożycia aspartamu. Badanym szczurom podawano kilkaset razy większe ilości aspartamu niż dopuszczalna bezpieczna dawka. Podobnie można uważać, że człowiek jedzący pięć kilogramów cukru dziennie będzie miał bardzo poważne problemy ze zdrowiem, a długość jego życia znacznie się skróci.

Warto zauważyć, że aspartam został dopuszczony jako dodatek do żywności przez Unię Europejską, co jest przekonującym dowodem na bezpieczeństwo jego stosowania. Bezpieczeństwo aspartamu potwierdza także Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności.

 

Podobne teksty