Zdrowe jedzenie poza domem
Zdrowe jedzenie poza domem nie musi oznaczać wyrzekania się przez ciebie ulubionych potraw, może tylko wymagać małej zmiany niektórych nawyków i sposobu podania posiłku.
Jedząc w restauracji spróbuj zastosować się do poniższych wskazówek:
- Kontroluj rozmiar porcji. W restauracjach często podają za duże ilości jedzenie jak na jeden posiłek. Podziel porcję na pół, część zjedz a drugą zabierz do domu i zjedz następnego dnia.
- Sosy trzymaj osobno lub z boku talerza. Poproś, aby sosy podali na brzegu talerza, abyś mógł kontrolować ile dodajesz. Wiele sosów zawiera olej, masło i śmietanę, które dodają setki tłustych kalorii do twojego dania.
- Zdejmuj skórę z drobiu i wykrawaj tłuszcz z mięsa. W nich kryje się wiele kalorii.
- Spróbuj potrawę zanim dodasz sól. Sól może podnieść twoje ciśnienie tętnicze a jedzenie może nie wymaga dodatkowego solenia. Jeżeli uważasz, że musisz to zrobić, wysyp szczyptę na dłoń i posyp delikatnie całe danie.
- W karcie szukaj potraw pieczonych, opiekanych, gotowanych lub przygotowywanych na parze. Będą znacznie dla ciebie lepsze niż dania smażone, które są pełnotłuste.
Najważniejsze, abyś cieszył się jedzeniem i nie odmawiał sobie cały czas przyjemności z ulubionych potraw.
Powyższe zalecenie to tylko wskazówki. Jeżeli masz ochotę na frytki, podziel się nimi z przyjacielem. Nie miej wyrzutów sumienia wyrzucając jedzenie, czasem jest to konieczne, żeby utrzymać właściwe ciśnienie krwi.
W restauracjach etnicznych szukaj w menu potraw opisanych w podany poniżej sposób
Kuchnia chińska
- Gotowane na parze
- Jum (opiekane)
- Kow (pieczone)
- Shu (grilowane)
- Gotowany ryż (zamiast smażonego)
- Potrawy bez MSG (glutaminianu jednosodowego), lub poproś, aby go nie dodawano
Kuchnia włoska
- Czerwone sosy na bazie pomidorów (nie na śmietanie lub „alfredo”)
- „Primavera” (bez śmietany)
- „Piccata”
- Potrawy delikatnie podsmażane
Kuchnia meksykańska
- Kurczak na ostro lub grilowany
- Łagodna mączna tortilla (niechrupiąca lub smażona czy w postaci prażynek) Dodaj salsę lub pikantne sosy do twojej potrawy zamiast kwaśnej śmietany lub guacamole