Wytyczne żywieniowe narodowego programu profilaktyki cholesterolowej

1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów
Codziennie jedz co najmniej pięć porcji produktów zbożowych w których zawarta skrobia dostarcza energii mięśniom, a błonnik reguluje pracę jelit. Cztery porcje warzyw i trzy owoców zaopatrz Twój organizm w wystarczające ilości witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Dwie szklanki mleka dziennie, z których jedną można zastąpić serem zapewniają odpowiednia ilość wapnia, a także dużo białka. Pozostałą ilość potrzebnego białka dostarczy jedna porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa Unikaj alkoholu. Ograniczaj słodycze, podroby, jaja i tłuszcze zwierzęce. Zalecane są oleje roślinne i miękkie margaryny.
2. Unikaj nadwagi i otyłości.
Utrzymanie masy ciała w pożądanych granicach jest nieodzownym warunkiem profilaktyki chorób wywoływanych przez miażdżycę poprzez zrównoważenie ilości spożywanego pożywienia z aktywności fizycznej. Osoby otyłe powinny ograniczyć spożycie produktów wysokokalorycznych (tłuszcze, słodycze i alkohol) jednocześnie zwiększając aktywność fizyczną.
3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii w twoim żywieniu
Należy co najmniej 6 razy dziennie spożywać produkty zbożowe zawierające węglowodany złożone dostarczające energii dla pracy mięsni oraz błonnik niezbędny do prawidłowej pracy jelit i zapewniający uczucie sytości.
4. Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki mleka
Spożywanie mleka dostarcza organizmowi wapnia, fosforu, wysokowartościowego białka i ryboflawiny. Mleko i produkty mleczne bez tłuszczu lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu dostarczają co najmniej tyle samo wapnia i białka, co nabiał z pełnotłustego mleka, przy czym zawierają mało tłuszczów nasyconych lub wcale. Zamiast mleka, można spożywać jogurt, kefir i częściowo sery.
5. Spożywaj z umiarem mięso i jego zamienniki. wybieraj codziennie inny produkt z tej grupy
Należy spożywać chude mięso jagnięcie, drób, chude mięso wieprzowe (środkowa część szynki, kotlety z chudego środkowego schabu i polędwiczki) i wołowe (polędwica, stek z udźca, pieczona ligawa, pręga). Nie trzeba ograniczać spożycia czerwonego mięsa lub jego eliminacji z diety, gdyż mięso to jest b bogate w białko i zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo (Fe++) oraz jest dobrym źródłem cynku i witaminy B12. Należy spożywać 2-3 razy w tygodniu głównie tłustych ryby morskie, które mają znaczenie w profilaktyce choroby niedokrwienne serca.
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców
Warzywa i owoce stanowią główne źródło witamin C, E, A i innych, beta-karotenu, błonnika i niektórych minerałów, oraz zapewniają dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Witaminom zawartym w warzywach i owocach przypisuje się dziabanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol
Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki zawału serca. Produkty z dużą zawartością cholesterolu (przede wszystkim podroby i jaja) również podnoszą stężenie cholesterolu podczas gdy oleje roślinne nie wykazuj takiego działania. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa, tłustych wędlinach, ciastek, czekolady, kremów, lodów i "chipsów", masła i smalcu.
8. Unikaj cukru i słodyczy
Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, a jako bogate źródło energii wypiera z żywienia produkty zawierające te składniki. Ponadto fruktoza zawarta w cukrze podnosi stężenie trójglicerydów w surowicy, co jest szczególnie wyraźne u pacjentów z hipertriglicerydemią. Zmniejszenie spożycia cukru pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
9. Ograniczaj spożycie soli
Ograniczenie spożycia soli zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem tętniczym. Należy zrezygnować z dosalania potraw przed spożyciem i ograniczać dodawanie soli w czasie gotowania a także pamiętać, że dużo soli znajduje się w wędlinach.
10. Unikaj alkoholu
Alkohol jest bogatym źródłem energii, nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, a u osób z podwyższonym stężeniem trójglicerydów sprzyja dalszemu wzrostowi i podwyższa ciśnienie tętnicze.
Źródło: Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Cytologia - klasyfikacja Papanicolau
Po ukończeniu 30-go roku życia wykonuj badanie cytologiczne raz do roku - tylko wtedy masz szansę, że jeżeli atypowe komórki zostały przeoczone za pierwszym razem, zostaną zauważone w czasie następnego badania.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Leczenie nadżerek szyjki macicy
Radykalne wyleczenie nadżerek polega na zniszczeniu metodami fizycznymi lub chemicznymi nieprawidłowych, tworzących ją komórek.
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Zaburzenia erekcji problemem wielu mężczyzn
W naszym kraju zaburzenia wzwodu ma około 3,5 miliona mężczyzn a tylko 36% z nich zdaje sobie sprawę, że cierpi na zaburzenia erekcji.
Karmienie sztuczne niemowląt
Karmienie sztuczne jest konieczne, kiedy matka nie może karmić piersią bądź też dziecko nie może jeść pokarmu naturalnego.
Przyczyny niepłodności męskiej
Zestawienie najczęstszych przyczyn niepłodności.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.