Witamina C może obniżać ciśnienie
Nie tak dawno amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, które miało potwierdzić wpływ witaminy C na poziom ciśnienia krwi u młodych kobiet. W poprzednich badaniach wykazano bowiem, że wysokie stężenie tej witaminy wiąże się z niższym ciśnieniem u osób starszych i w średnim wieku, dla których typowe są wysokie wskazania ciśnienia krwi.
W najnowszych badaniach wykorzystano wyniki testów 242 kobiety w wieku między 18 a 21 lat, z ciśnieniem krwi mieszczącym się w granicach normy, których stan zdrowia był monitorowany przez ostatnie 10 lat w ramach Studium Zdrowia i Wzrostu prowadzonego przez NHLBI (National Heart, Lung and Blood Institute). Po latach obserwacji poziomu witaminy C we krwi, badacze stwierdzili, że zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi jest odwrotnie proporcjonalne do poziomu kwasu askorbinowego. Kobiety z najwyższym jego poziomem miały niższe ciśnienie skurczowe o 4,66 mm Hg, zaś rozkurczowe o 6,04 mm Hg, w porównaniu do kobiet, u których stwierdzono najmniej witaminy C we krwi. Jak twierdzą eksperci, kobiety, u których nie zaobserwowano obniżonego ciśnienia prawdopodobnie spożywały średnie ilości owoców, warzyw oraz produktów bogatych w witaminę C, podczas gdy pozostałe stosowały dietę z wysoką zawartością witaminy C.