Śródziemnomorski warzywny minimalizm - zdrowie i smak dla rodziny

- Cukinia - zdrowa baza dla kulinarnych eksperymentów
- Przepis na cukinię w cieście
- Pomidory - niezastąpione w kuchni śródziemnomorskiej
- Faszerowane warzywa po prowansalsku
Kuchnia śródziemnomorska zachwyca jakością i bezpretensjonalnością. Jest przykładem prawdziwego kulinarnego kunsztu w najbardziej zdrowym wydaniu. Nieskomplikowana w przygotowaniu, przyjemna w smaku, lekka w trawieniu. Kuchnia dla minimalistów, którzy cenią sobie wspaniały smak i czas, którego szkoda tracić na przygotowywanie wieloskładnikowych posiłków.
Tego czasu mają zwykle mało rodzice, dlatego tak chętnie kuchnia śródziemnomorska gości w domach i zyskała swoich sympatyków również w Polsce. W jej bogatym menu prym wiodą zdrowe warzywa, które dodaje się właściwe prawie do wszystkiego. Oto kilka propozycji na to, jak stworzyć w swoim domu kuchnię rodem z południa Europy całkiem mały wysiłkiem.
Zobacz warzywa dostępne w Makro: https://www.makro.pl/swiat-produktow/warzywa-w-makro
Cukinia - zdrowa baza dla kulinarnych eksperymentów
Cukinia wprawdzie pochodzi z Włoch, ale na stałe zagościła także na stołach innych krajów europejskich. Jej nazwa, która pochodzi od włoskiego słowa zucchina, znaczy ni mniej ni więcej tylko – „ mała dynia”. Cukinia zawiera cenne składniki odżywcze. Wśród nich jest wiele minerałów, z wapniem i potasem na czele. To również źródło witamin, głównie witaminy B1, B2, C czy PP. Jest w niej karoten, który mylnie przypisywany jest tylko marchewkom. Jednak podstawowym składnikiem cukinii jest z woda. To warzywo niskokaloryczne, choć jednocześnie bardzo odżywcze. Dobrze sprawdza się w dietach mam w pierwszych miesiącach po porodzie, które chcą szybko wrócić do dawnej formy. Bardzo dobrze odkwasza organizm, wspomaga leczenie nadkwaśności i likwiduje występowanie zgagi.
Cukinia nadaje się do pieczenia, smażenia i duszenia. Można ją gotować samą lub z innymi warzywami, np. z papryką na popularne leczo. Dobrze komponuje się z innymi warzywami marynowanymi i konserwowanymi, bo jej neutralny smak pasuje jako baza do bardziej wyrazistych smaków i konsystencji. Od niedawna coraz bardziej mówi się o tym, że można spożywać również jej kwiaty. Są one tak samo bogate w składniki odżywcze, jak owoce. Kwiaty cukinii stanowią oryginalny dodatek do sałatek, pięknie kompując się kolorystycznie, jako żółty akcent.
Przepis na cukinię w cieście
Cukinie dosyć często podaje się jako faszerowane lub duszone. Jednym z prostszych przepisów na danie z tego wartościowego warzywa jest cukinia w cieście.
Na porcję dla czterech osób potrzebne będą - 4 młode cukinie, 1-2 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 250 gram koziego sera, 1 szklanka mąki, półtorej szklanki mleka, pół szklanki oliwy, 3 jaja oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
Cukinię trzeba dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w skośne plastry. Bazylię zmiksować z oliwą, dodać mleko, jaja, mąkę oraz pokruszony kozi ser. Doprawić ciasto pieprzem i cukrem. W cieście maczać plastry cukinii i smażyć na suchej teflonowej patelni lub piec na blasze w piekarniku. Podawać najlepiej z majonezowo-paprykowym dipem.
Pomidory - niezastąpione w kuchni śródziemnomorskiej
Pomidory odgrywają fundamentalną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Nie sposób wyobrazić sobie zwłaszcza kuchni włoskiej bez tego ważnego składnika. Jak cudownie prostym daniem są pomidory w plastrach przekładane mozarellą, posypane bazylią i polane oliwą - wie niejeden z nas. Pomidory stanowi podstawę wielu sosów w daniach przyrządzanych na bazie makaronu. Pomidorowy sos jest nieodzownym składnikiem pizzy.
Jest 4 tysiące odmian pomidorów na całym świecie, których wspólną cechą jest niekłopotliwa hodowla, umiarkowana odporność na wahania warunków atmosferycznych podczas uprawy na otwartej przestrzeni, przy zróżnicowanym nasłonecznieniu.

Pomidory mają w zdecydowanej większości kolor czerwony. Istnieją też jednak odmiany czarne, fioletowe, brązowe, a także zielone – czego nie należy utożsamiać z niedojrzałością. Są też żółte, pomarańczowe oraz różowe.
Warto zapamiętać ciekawostkę, że dla uniknięcia wyciekania soczystego miąższu wraz z pestkami z plasterków, pomidory powinno się kroić tak, aby szypułka skierowana była w bok.
Faszerowane warzywa po prowansalsku
Dla zaspokojenia apetytu czterech osób trzeba przygotować – pół kilograma wieprzowiny z łopatki, 4 okazałe pomidory np. bawole serca, 2 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka żółtego sera, pół bagietki francuskiej, połowa szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku.
Z pomidorów należy ściąć wierzchołki, wydrążyć i środki wyrzucić. Cukinię przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Cebulę przekroić w poprzek, wyjąć środkowe warstwy, zostawiając trzy zewnętrzne liście. Środki cebul posiekać i dodać do zmielonego mięsa, doprawić ziołami prowansalskimi. Czosnek rozetrzeć z solą. Bagietkę obrać ze skórki, pokruszyć i obsmażyć na oliwie. Mięso, czosnek i bagietkę wymieszać na jednolitą masę, doprawić na końcu pieprzem. Warzywa wypełnić farszem i ułożyć w wysmarowanej oliwą formie. Piec w 140° przez 40 minut. Tuż po wyjęciu posypać tartym żółtym serem. Cukinia, cebula i pomidory – tak minimalistycznie, a jak wybornie!
Artykuł partnera
Podobne teksty
Cytologia - klasyfikacja Papanicolau
Po ukończeniu 30-go roku życia wykonuj badanie cytologiczne raz do roku - tylko wtedy masz szansę, że jeżeli atypowe komórki zostały przeoczone za pierwszym razem, zostaną zauważone w czasie następnego badania.
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Przyczyny niepłodności męskiej
Zestawienie najczęstszych przyczyn niepłodności.
Sezon na kleszcze - szczepimy wiedzę - poradnik
Jeśli przebywałeś niedawno w lesie, czy choćby w pobliskim parku, dokładnie skontroluj swoje ciało i ubranie, czy nigdzie nie ma na nim kleszczy.
Leczenie alergii
Skuteczne leczenie alergii jest skomplikowanym procesem składający się z kilku elementów.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Rak szyjki macicy - wczesne wykrywanie
80% przypadków przedwczesnej śmierci z powodu raka szyjki macicy dałoby się uniknąć pod warunkiem rzetelnego przeprowadzenia badań profilaktycznych.