Słodkie napoje kluczem do rozwoju cukrzycy
Zastępowanie dziennej porcji warzyw i owoców słodkimi napojami bezalkoholowymi lub owocowymi jest prostą ścieżką do cukrzycy typu 2. Takie wnioski płyną z trzech badań opublikowanych w najnowszym Archives of Internal Medicine. W trakcie badań prowadzonych na Uniwersytecie Bostońskim przez 10 lat monitorowano dane dotyczące stanu zdrowia prawie 44 tysięcy kobiet, wśród których, u nieco ponad 2700 rozwinęła się w tym czasie cukrzyca typu 2. W wyniku tych obserwacji zauważono niepokojący związek pomiędzy piciem słodzonych napojów bezalkoholowych lub napojów owocowych a zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Kobiety, które piły dwa lub więcej słodkich drinków dziennie, były o ok. 30 procent bardziej zagrożone rozwojem tej choroby.
W kolejnym badaniu brytyjscy naukowcy przez 12 lat zbierali dane na temat zdrowia ponad 21 800 kobiet i mężczyzn, z których ponad 700 osób zachorowało w tym czasie na cukrzycę. Badacze skoncentrowali się tym razem na obecności warzyw i owoców w diecie. Odkryto, że spożywanie większej ich ilości wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy nawet o około 60 procent.
W trzecim badaniu sprawdzano potencjalny związek pomiędzy zagrożeniem cukrzycą a dietą o niskiej zawartości tłuszczu. Wyniki nie były tak obiecujące jak się spodziewano. Jednak uzyskany dzięki takiej diecie spadek masy ciała także przyczynił się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy.