Składnik czekolady może łagodzić uporczywy kaszel
Najnowsze badania dowodzą skuteczności jednego ze składników czekolady w łagodzeniu uporczywego kaszlu.
Naukowcy wykazali, że teobromina, znajdująca się w ziarnach kakaowca, jest bardziej efektywna niż kodeina – składnik obecnie stosowanych leków przeciwkaszlowych. Obecnie brakuje skutecznych sposobów walki z męczącym kaszlem, który może przecież dotyczyć każdego człowieka.
Podczas eksperymentu badanym podawano teobrominę, kodeinę lub placebo a następnie sprawdzano, jaka dawka kapsaicyny (substancji stymulującej kaszel) wywoła u nich odruch kaszlowy. W przypadku osób, które przyjęły wcześniej teobrominę, by wywołać kaszel konieczna była trzy razy większa dawka kapsaicyny, niż w grupie przyjmującej placebo.
Natomiast nie zauważono różnicy w wielkości dawki kapsaicyny w grupach przyjmujących placebo i kodeinę. Specjaliści uważają, że teobromina działa poprzez hamowanie aktywności nerwu błędnego, który jest odpowiedzialny za wywoływanie kaszlu.
W przeciwieństwie do innych dostępnych na rynku leków, teobromina nie powoduje negatywnych skutków ubocznych, takich ja senność. Dlatego mogłaby być stosowana w przypadkach, kiedy środki zawierające kodeinę nie są wskazane, np. praca przy ciężkich maszynach, podczas jazdy samochodem.
Chociaż badania miały niewielki zasięg specjaliści wierzą, że dalsze prace potwierdzą dotychczasowe wyniki, a wtedy teobromina mogłaby zostać wykorzystana w stworzeniu nowych, lepszych leków przeciwkaszlowych.