Produkty zalecane i zabronione w miażdżycy
Poziom cholesterolu w twojej krwi nie powinien przekraczać 200 mg% a jezeli jest wyższy, to należy go obniżyć. Możesz tego dokonać przestrzegając diety o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Dieta jest niezbędna nawet wtedy gdy, szczególnie wysokie stężenie cholesterolu wymaga zażywania leków.
Poniżej przedstgawiany zasady żywienia przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi opublikowane przez Europejskie towarzystwo miażdżycowe w 1992 roku.
PRODUKTY ZALECANE | PRODUKTY DO SPOZYWANIA W UMIARKOWANYCJ ILOŚCIACH | PRODUKTY PRZECIWSKAZANE |
Produkty zbożowe | ||
pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka. ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste. | rogaliki francuskie (croissant) | |
Nabiał | ||
mleko chude, sery chude, jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj | mleko półtłuste, sery (Brie, Cammambert, Edamski, Gouda), jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja na tydzień. | pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt pełnotłusty. |
Zupy | ||
zupy warzywne, chude wywary mięsne | zupy zagęszczone, zupy zaprawiane smietaną | |
Ryby | ||
ryby (z rusztu, gotowane, wędzone) unikać skóry. | ryby smażone na właściwym oleju | ikra, ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu |
Skorupiaki | ||
ostrygi | małże i homary | krewetki i kalmar |
Mięso | ||
indyki, kurczaki, cielęcina, króliki, dziczyzna. | bardzo chuda wołowina, jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu), szynka, bekon, kiełbasa z cielęciny lub kurczaka, wątroba dwa razy w miesiącu | mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne |
Tłuszcze | ||
oleje zawierające kwasy wielonienasycone (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy) oleje zawierające kwasy jednonienasycone (razepakowy), oliwa z oliwek, margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu | masło, smalec, slonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione | |
Owoce i warzywa | ||
warzywa świerze i mrożone, zwłaszcza strączkowe (fasola,groch, soczewica), kukurydza, ziemniaki, owoce świerze i suszone, owoce konserwowe niesłodzone | ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju | ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu, warzywa solone i konserwowe, chipsy |
Desery | ||
sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe | lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie lub maśle | |
Wypieki | ||
ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych. | torty, przemysłowe wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszpeciki, babeczki) | |
Wyroby cukiernicze | ||
marmoladki | marcepany, chałwa. | czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe |
orzechy | ||
włoskie, migdały, kasztany. | laskowe, ziemne, pistacjowe i brazylijskie | orzechy kokosowe, orzechy solone. |
Napoje | ||
kawa filtrowana lub instat, herbata, woda, napoje bezkaloryczne bezalkoholowe | alkohol, niskotłuszczowe napoje czekoladowe | czekolada, kawa ze śmietanką, gotowana kawa |
Sosy, przyprawy | ||
pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne | sosy sałatkowe niskotłuszczowe | majonezy, sól, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierających tłuszcz |