Piramida Zdrowia
Produkty zbożowe (co najmniej 5 porcji dziennie)
- 1 kromka chleba (50g)
- 1/2 dużej bułki lub 1 mała (50g)
- 4 kromki pieczywa chrupkiego
- 1/2 szklanki gotowanej kaszy lub ryżu (30g suchego produktu)
- 30g mąki
- 2/3 szklanki gotowanego makaronu (nitki) = 30g suchego produktu
- 1/2 szklanki gotowanej owsianki (25g suchych płatków)
- 1/3 szklanki mousli (mieszanina płatków zbożowych, suszonych owoców, orzechów itp.
Warzywa (4 porcje dziennie)
- 100g surowych ziemniaków (przed obraniem; 2 sztuki)
- 200g kapusty poszatkowanej
- 100g brukselki po oczyszczeniu
- 250g kalafiora po oczyszczeniu
- 300g szpinaku po oczyszczeniu
- 400g liści sałaty
- 250g pomidorów
- 200g marchwi po oczyszczeniu
- 200g buraków po oczyszczeniu
- 200g papryki po oczyszczeniu
- 100g selera po oczyszczeniu
- 100g łuskanego groszku
- 100g łuskanego bobu
Owoce (3 porcje dziennie)
- 1 duzy owoc: jabłko, pomarańcza, banan
- gruszka, brzoskwinia (200g)
- 3 mniejsze owoce: morele, śliwki, kiwi, itp. (200g)
- arbuz 800g
- maliny, winogrona, agrest, wiśnie porzeczki (150g)
- 300ml (duży kubek) mleka (0,5%) lub kefiru
- 40g sera żółtego
- 200g jogurtu
Mięso i zamienniki białkowe (1 porcja dziennie)
- 100g chudej cielęciny, wołowiny, jagnięcia lub wieprzowiny (produkt surowy bez kości)
- 2 jaja (tylko okazjonalnie)
- 40g suchego grochu lub fasoli (2/3 szklanki po ugotowaniu)
- 100g ryby (filety; produkt surowy)
- 100g białego drobiu bez kości lub 150g z kością (produkt surowy)
- kiełbasa krakowska parzona 100g
- polędwica wędzona 100g
Źródło: Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej