pH-metria pochwy
Zapalenia te nie są spowodowane zaniedbaniami higieny, ale prawie zawsze osłabieniem miejscowych mechanizmów obronnych. Do najważniejszych z nich należy obecność tzw. pałeczek Doderleina produkujących kwas mlekowy, stanowiący biochemiczną barierę przed zakażeniami chorobotwórczymi szczepami bakterii.
Określenie stopnia kwasowości pochwy (pH - metria pochwy) określa także podatność na stany zapalne, zwłaszcza powtarzające się. W pewnych wypadkach dochodzi do zniszczenia prawidłowej flory bakteryjnej w pochwie, najczęściej z powodu:
- antybiotyków stosowanych z powodu wszelkich infekcji bakteryjnych organizmu i niestety często także niszczące ochronne bakterie -pałeczki Doderleina
- obniżenia narządu rodnego
- obecność nadżerki macicy
- zaburzeń funkcji jajników (zwłaszcza okres klimakterium)
- różnych czynników chemicznych i leczniczych (np. źle pojęta higiena, płukanie pochwy płynami o nieodpowiednim składzie i temperaturze)
- czynników ogólnoustrojowych (długotrwałe choroby, niedożywienie, niedokrwistość, cukrzyca, awitaminozy itd)
Określenie pH pochwy ma największe znaczenie przy stanach zapalnych wielokrotnie powtarzających się w krótkich odstępach czasu i opornych na typowe leczenie.
Powtórzenie badania pH wskazane jest po usunięciu stanu zapalnego, po ustaleniu przyczyny zaniku prawidłowej flory bakteryjnej i po podaniu leków odtwarzających prawidłową biocenozę.