Nie tylko słodycze powodują ubytki u dzieci
Dzieci jedzące słodycze nadal są narażone na liczne ubytki w zębach, jednak naukowcy wymieniają także inne czynniki, które mogą sprzyjać powstawaniu próchnicy.
Najnowsze wydanie Caries Research opisuje wyniki badań przeprowadzonych na prawie sześciu tysiącach dzieci w wieku 7,9 i 11 lat. Specjaliści stwierdzili, że zwiększone ryzyko próchnicy wiąże się z:
- Niskim statusem socjoekonomicznym
- Częstym podjadaniem w ciągu dnia
- Zwiększonym spożyciem słodyczy
Ku własnemu zaskoczeniu badacze stwierdzili także, że picie wody mineralnej zmniejsza ryzyko próchnicy zębów mlecznych. Chociaż niektóre wody mineralne zawierają optymalną ilość fluorków, zapobiegającą powstawaniu próchnicy, to jednak większość zawiera zbyt małe ilości tych związków, a etykiety na butelkach nie uwzględniają ich zawartości.
Ponadto, według naukowców, używanie nitki dentystycznej nie zmniejsza ryzyka próchnicy, a ilość ubytków u dzieci nie zależy od rodzaju używanej szczoteczki (elektryczna czy zwykła).