Kofeina w czasie ciąży związana z niską masą urodzeniową
Nawet konsumowanie bardzo małych ilości kofeiny w czasie ciąży znacząco zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej u noworodka.
Brytyjscy naukowcy przeanalizowali przebieg ciąży i dane medyczne prawie 2645 kobiet średnio w wieku 30 lat. Każda z badanych została zaliczona przez specjalistów do kategorii o bardzo małym ryzyku zagrożeń ciąży. Średnio uczestniczki badania w ciągu jednego dnia przyjmowały 159 miligramów kofeiny, co stanowi ilość znacznie zaleceń statystycznego człowiek - czyli 300 mg/dzień. Głównym źródłem kofeiny była herbata i jej udział wynosił około 62%, na drugim miejscu z 14% znalazła się kawa. Pozostałe produkty to cola 12%, czekolada 8% i napoje energetyzujące 2%. Wyniki tych badań w dość jednoznacznie pokazały, że im mniej kofeiny zawierała codzienna dieta kobiet ciężarnych tym lepiej dla dziecka. W porównaniu do kobiet spożywających dziennie mniej niż 100 mg kofeiny (trochę mniej niż w jednej małej filiżance kawy), te które wypijały od 100 do 199 mg każdego dnia musiały się liczyć z 20% wzrostem ryzyka niskiej masy urodzeniowej. Jeśli z kolei konsumpcja kofeiny wzrastała powyżej 300 mg dziennie, współtowarzyszące niebezpieczeństwo zaburzeń masy noworodka osiągało pułap 40%.