Kawa zmniejsza ryzyko raka endometrium
Kobiety pijące każdego dnia kilka filiżanek kawy lub napojów lub z kofeiną cieszą się znacznie niższym ryzykiem rozwoju nowotworu endometrium. Do takich wniosków doszli autorzy najnowszego raportu dotyczące wpływu popularnych używek na stan zdrowia kobiet. Rak endometrium polega na niekontrolowanym i nieograniczonym przeroście błony śluzowej macicy. Dotychczas ustalono jedynie niektóre czynniki sprzyjające jego powstawaniu. Należą do nich między innymi starszy wiek, otyłość i wysoki poziom estrogenów na skutek hormonalnej terapii zastępczej lub późnej menopauza. Istnieją również hipotezy co do wpływu diety, wciąż jednak trwają badania i jak dotąd nie znaleziono jednoznacznych dowodów. Znalezienie czynników znacznie obniżających ryzyko powstania nowotworu pozwoli na zwiększenie skuteczności działań profilaktycznych. W celu zbadania wpływu popularnych używek na powstawanie raka endometrium szczegółowo przebadano ponad 1100 kobiet. Wszystkie z nich piły co najmniej dwie filiżanki kawy lub herbaty. Uczestniczki podzielono ze względu na ilość spożywanej kofeiny i przez kilka lat obserwowano. Po zakończeniu badania i przeanalizowaniu danych odkryto, że w grupie spożywającej produkty bezkofeinowe nie zaobserwowano związku pomiędzy używkami a ryzykiem zachorowania. Z kolei w przypadku wysoko kofeinowej diety niebezpieczeństwo powstania nowotworu spadło o niemal 44%. Kawa z kofeiną zawdzięcza swoje właściwości znaczną ilością naturalnych substancji przeciwutleniających. Dodatkowo sama kofeina wpływa ochronnie na komórki błon śluzowych