Jeżówka - naturalna recepta na zdrowie
Jeżówka występuje jako odmiana wąskolistna, purpurowa i blada. Przywędrowała do Europy z Ameryki Północnej. Tamtejsze plemiona indiańskie stosowały ją między innymi jako antidotum na ukąszenia wężów. Dziś wyciąg z korzenia tej rośliny wykorzystuje się w profilaktyce i leczeniu przewlekłych infekcji górnych dróg oddechowych.
Dzięki licznym badaniom naukowym coraz więcej wiemy o substancjach leczniczych, które zawiera jeżówka. Należą do nich między innymi pochodne kwasu kawowego, które hamują rozmnażanie się bakterii chorobotwórczych, echinakozyd pobudzający białe krwinki do usuwania z organizmu wirusów i bakterii a także kwercetyna, która poprawia witalność organizmu i wykazuje działanie podobne do wit. C.
Gdyby chcieli Państwo przygotować wyciąg z jeżówki samodzielnie, warto pamiętać o tym, że korzenie tej rośliny zbiera się jesienią. Po oczyszczeniu, umyciu i pocięciu należy je suszyć w temperaturze 500 C.