Dziecięce choroby alergiczne - jak zapobiegać?
Choroby alergiczne stanowią jeden z ważnych problemów społecznych naszych czasów, który dotyka prawie 30% dzieci na całym świecie. Alergia nadal pozostaje zjawiskiem nie w pełni rozpoznanym i budzącym zainteresowanie wielu przedstawicieli środowiska medycznego.
„Nie zawsze mamy możliwość ochrony swojego dziecka przed alergenami. Jednak mądre i rozważne postępowanie rodziców pozwala znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia chorób alergicznych u ich dzieci." – czytamy w publikacji docent Janiny Danuty Piotrowskiej- Jastrzębskiej z Akademii Medycznej w Białymstoku, Członka Rady Naukowej Akademii Gerber. Autorka podkreśla znaczącą rolę działań profilaktycznych, służących ochronie i zachowaniu zdrowia dzieci, m. in. karmienia piersią w pierwszych miesiącach życia nowo narodzonego człowieka.
Docent Janina-Danuta Piotrowska-Jastrzębska prezentuje problematykę najczęstszej alergii wśród dzieci – alergii pokarmowej. W artykule odnajdujemy wskazówki, które pokarmy – jako potencjalnie uczulające – należy wykluczyć z jadłospisu dziecka oraz w jaki sposób wzbogacać dietę niemowlęcia. Ponadto autorka zwraca uwagę na inne rodzaje chorób alergicznych, np. uczulenia na kurz, pyłki roślin, sierść zwierząt czy lateks, oraz możliwości zapobiegania im.
Niektóre niemowlęta są szczególnie narażone na wystąpienie alergii pokarmowej. Ich rodzice stawiają wtedy pytanie lekarzom pierwszego kontaktu i pediatrom – jak długo nie możemy podawać dziecku określonych pokarmów, aby nie spowodować uczulenia? „Dotychczasowe obserwacje i doświadczenia wskazują, że czas ten może być inny dla każdego dziecka. Najczęściej po okresie niemowlęcym, w 2. roku życia podejmowane są próby przechodzenia na normalną dietę małego dziecka. Natomiast urozmaicanie posiłków dzieci podatnych na alergie o pokarmy o silnie alergizujące powinno odbywać się bardzo ostrożnie dopiero po 2.-3. roku życia" – radzi docent Janina-Danuta Piotrowska-Jastrzębska.