Dieta śródziemnomorska redukuje zapalenie

Dieta śródziemnomorska redukuje zapalenie

Journal of the American College of Cardiology opublikowaÅ‚ badania, wedÅ‚ug których niektóre korzyÅ›ci diety Å›ródziemnomorskiej, bogatej  w warzywa, owoce, roÅ›liny strÄ…czkowe, oliwÄ™ z oliwek, chude czerwone miÄ™so wywodzÄ… siÄ™ z jej wpÅ‚ywu na stan zapalny.

Lekarze z Uniwersytetu Harokopio w Atenach twierdzÄ…, że roÅ›nie liczba naukowych dowodów Å›wiadczÄ…cych o korzyÅ›ciach dla zdrowia pÅ‚ynÄ…cych z diety obfitujÄ…cej w warzywa, owoce, roÅ›liny strÄ…czkowe, zboża, zawierajÄ…cej też ryby, orzechy, nabiaÅ‚ i liczne tÅ‚uszcze nienasycone. Przez rok czasu grupa badawcza zajmowaÅ‚a siÄ™ przypadkami 3.000 greckich kobiet i mężczyzn, mierzÄ…c stężenie niektórych biaÅ‚ek oraz innych wskaźników stanu zapalnego. Różnorodne czynniki także brane pod uwagÄ™ w badaniach jak: aktywność fizyczna, naÅ‚ogi, pÅ‚eć, wiek, status spoÅ‚eczno- ekonomiczny, okazaÅ‚y siÄ™ nie mieć wpÅ‚ywu na ostateczny rezultat. WedÅ‚ug badaÅ„ ludzie Å›ciÅ›le przestrzegajÄ…cy tradycyjnej diety Å›ródziemnomorskiej, odznaczali siÄ™ znacznie niższym stężeniem wskaźników stanu zapalnego oraz mniejszym ryzykiem rozwoju skrzeplin.

Specjaliści uważają, że jeszcze za wcześnie na ostateczne wnioski, ale dotychczasowe badania potwierdzają pozytywny wpływ diety.

Ocena artykułu

4
z 31 głosów
5
 
(13)
4
 
(12)
3
 
(2)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4 z 31 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty