Cynk może pomóc ludziom z zaburzeniami smaku
Niemieccy i amerykańscy naukowcy przeprowdzili badania, które dowodzą skuteczności cynku w leczeniu dysgeusii (zaburzeń smaku). Wyniki tych badań zostały przedstawione w styczniowym wydaniu Journal of Dental Research.
Badanym z zaburzeniami zmysłu smaku, naukowcy podawali glikonian cynku lub pigułki z cukru. Według specjalistów osoby, które przyjęły cynk wykazywały mniej symptomów dysgeusii i ogólnie lepiej funkcjonowały.
W grupie osób przyjmujących cynk stwierdzono także mniej objawów depresji, prawdopodobnie ponieważ badani mogli więcej zjeść i czerpali z jedzenia więcej przyjemności. Osoby z dysgeusią mogą mieć metaliczny posmak w ustach lub wogóle nie czuć smaku. Niektóre osoby mogą czuć smaki nawet mocniej niż powinny.
Istnieją najróżniejsze przyczyny zaburzeń smakowych, m.in. palenie papierosów, suchość w ustach, uszkodzenie nerwów lub uraz głowy. Osoby poddane badaniu miały idiopatyczne zaburzenia, oznacza to, że nieznane były źródła choroby.
Liczni naukowcy rozważli możliwość zastosowania cynku, jako leku w zaburzeniach smaku, jednak nie wszyscy stwierdzili jego skuteczność.