Zdrowe jedzenie poza domem

Zdrowe jedzenie poza domem

Zdrowe jedzenie poza domem nie musi oznaczać wyrzekania się przez ciebie ulubionych potraw, może tylko wymagać małej zmiany niektórych nawyków i sposobu podania posiłku.

Jedząc w restauracji spróbuj zastosować się do poniższych wskazówek:

  • Kontroluj rozmiar porcji. W restauracjach często podają za duże ilości jedzenie jak na jeden posiłek. Podziel porcję na pół, część zjedz a drugą zabierz do domu i zjedz następnego dnia.
  • Sosy trzymaj osobno lub z boku talerza. Poproś, aby sosy podali na brzegu talerza, abyś mógł kontrolować ile dodajesz. Wiele sosów zawiera olej, masło i śmietanę, które dodają setki tłustych kalorii do twojego dania.
  • Zdejmuj skórę z drobiu i wykrawaj tłuszcz z mięsa. W nich kryje się wiele kalorii.
  • Spróbuj potrawę zanim dodasz sól. Sól może podnieść twoje ciśnienie tętnicze a jedzenie może nie wymaga dodatkowego solenia. Jeżeli uważasz, że musisz to zrobić, wysyp szczyptę na dłoń i posyp delikatnie całe danie.
  • W karcie szukaj potraw pieczonych, opiekanych, gotowanych lub przygotowywanych na parze. Będą znacznie dla ciebie lepsze niż dania smażone, które są pełnotłuste.

Najważniejsze, abyś cieszył się jedzeniem i nie odmawiał sobie cały czas przyjemności z ulubionych potraw.
Powyższe zalecenie to tylko wskazówki. Jeżeli masz ochotę na frytki, podziel się nimi z przyjacielem. Nie miej wyrzutów sumienia wyrzucając jedzenie, czasem jest to konieczne, żeby utrzymać właściwe ciśnienie krwi.

W restauracjach etnicznych szukaj w menu potraw opisanych w podany poniżej sposób

Kuchnia chińska

  • Gotowane na parze
  • Jum (opiekane)
  • Kow (pieczone)
  • Shu (grilowane)
  • Gotowany ryż (zamiast smażonego)
  • Potrawy bez MSG (glutaminianu jednosodowego), lub poproś, aby go nie dodawano

Kuchnia włoska

  • Czerwone sosy na bazie pomidorów (nie na śmietanie lub „alfredo”)
  • „Primavera” (bez śmietany)
  • „Piccata”
  • Potrawy delikatnie podsmażane

Kuchnia meksykańska

  • Kurczak na ostro lub grilowany
  • Łagodna mączna tortilla (niechrupiąca lub smażona czy w postaci prażynek) Dodaj salsę lub pikantne sosy do twojej potrawy zamiast kwaśnej śmietany lub guacamole

Podobne teksty