Produkty zalecane i zabronione w miażdżycy

Produkty zalecane i zabronione w miażdżycy

Poziom cholesterolu w twojej krwi nie powinien przekraczać 200 mg% a jezeli jest wyższy, to należy go obniżyć. Możesz tego dokonać przestrzegając diety o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Dieta jest niezbędna nawet wtedy gdy, szczególnie wysokie stężenie cholesterolu wymaga zażywania leków.
Poniżej przedstgawiany zasady żywienia przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi opublikowane przez Europejskie towarzystwo miażdżycowe w 1992 roku.

PRODUKTY ZALECANE PRODUKTY DO SPOZYWANIA W UMIARKOWANYCJ ILOŚCIACH PRODUKTY PRZECIWSKAZANE
Produkty zbożowe
pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka. ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste. rogaliki francuskie (croissant)
Nabiał
mleko chude, sery chude, jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj mleko półtłuste, sery (Brie, Cammambert, Edamski, Gouda), jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja na tydzień. pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt pełnotłusty.
Zupy
zupy warzywne, chude wywary mięsne zupy zagęszczone, zupy zaprawiane smietaną
Ryby
ryby (z rusztu, gotowane, wędzone) unikać skóry. ryby smażone na właściwym oleju ikra, ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu
Skorupiaki
ostrygi małże i homary krewetki i kalmar
Mięso
indyki, kurczaki, cielęcina, króliki, dziczyzna. bardzo chuda wołowina, jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu), szynka, bekon, kiełbasa z cielęciny lub kurczaka, wątroba dwa razy w miesiącu mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne
Tłuszcze
oleje zawierające kwasy wielonienasycone (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy) oleje zawierające kwasy jednonienasycone (razepakowy), oliwa z oliwek, margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu masło, smalec, slonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione
Owoce i warzywa
warzywa świerze i mrożone, zwłaszcza strączkowe (fasola,groch, soczewica), kukurydza, ziemniaki, owoce świerze i suszone, owoce konserwowe niesłodzone ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu, warzywa solone i konserwowe, chipsy
Desery
sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie lub maśle
Wypieki
ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych. torty, przemysłowe wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszpeciki, babeczki)
Wyroby cukiernicze
marmoladki marcepany, chałwa. czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe
orzechy
włoskie, migdały, kasztany. laskowe, ziemne, pistacjowe i brazylijskie orzechy kokosowe, orzechy solone.
Napoje
kawa filtrowana lub instat, herbata, woda, napoje bezkaloryczne bezalkoholowe alkohol, niskotłuszczowe napoje czekoladowe czekolada, kawa ze śmietanką, gotowana kawa
Sosy, przyprawy
pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne sosy sałatkowe niskotłuszczowe majonezy, sól, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierających tłuszcz

 

Ocena artykułu

4.09
z 54 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(23)
4
 
(22)
3
 
(3)
2
 
(3)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.09 z 54 głosów

83%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty