pH-metria pochwy

pH-metria pochwy
Środowisko pochwy z racji swojej wilgotności i stałej temperatury jest szczególnie narażone na częste stany zapalne, praktycznie zawsze powstające na skutek migracji chorobotwórczych bakterii (Streptococcus, Enterococcus, Escherichia coli) z okolicy sromu i skóry odbytu (są to tzw. zakażenia wstępujące).

Zapalenia te nie są spowodowane zaniedbaniami higieny, ale prawie zawsze osłabieniem miejscowych mechanizmów obronnych. Do najważniejszych z nich należy obecność tzw. pałeczek Doderleina produkujących kwas mlekowy, stanowiący biochemiczną barierę przed zakażeniami chorobotwórczymi szczepami bakterii.

Określenie stopnia kwasowości pochwy (pH - metria pochwy) określa także podatność na stany zapalne, zwłaszcza powtarzające się. W pewnych wypadkach dochodzi do zniszczenia prawidłowej flory bakteryjnej w pochwie, najczęściej z powodu:

  • antybiotyków stosowanych z powodu wszelkich infekcji bakteryjnych organizmu i niestety często także niszczące ochronne bakterie -pałeczki Doderleina
  • obniżenia narządu rodnego
  • obecność nadżerki macicy
  • zaburzeń funkcji jajników (zwłaszcza okres klimakterium)
  • różnych czynników chemicznych i leczniczych (np. źle pojęta higiena, płukanie pochwy płynami o nieodpowiednim składzie i temperaturze)
  • czynników ogólnoustrojowych (długotrwałe choroby, niedożywienie, niedokrwistość, cukrzyca, awitaminozy itd)

Określenie pH pochwy ma największe znaczenie przy stanach zapalnych wielokrotnie powtarzających się w krótkich odstępach czasu i opornych na typowe leczenie.

Powtórzenie badania pH wskazane jest po usunięciu stanu zapalnego, po ustaleniu przyczyny zaniku prawidłowej flory bakteryjnej i po podaniu leków odtwarzających prawidłową biocenozę.

Wschodnie Centrum Osteoporozy i Endokrynologii Ginekologicznej

Podobne teksty