Ciasto wyjściem z alergii na jaja

Ciasto wyjściem z alergii na jaja
Naukowcy są coraz bliżej rozwiązania problemu alergii na jaja. Badania opracowane na Uniwersytecie w Atenach wskazują, że podawanie niewielkiej ilości antygenów jaja kurzego w postaci wypieczonego ciasta, może zmienić bieg rozwoju alergii i przyspieszyć wykształcenie tolerancji wobec tego alergenu.

Badaniu poddano dzieci w wieku od 12 do 48 miesięcy życia, które zdiagnozowano jako uczulone na jaja kurze i których większość cierpiała na takie alergiczne objawy, jak atopowa egzema skóry, „rybia łuska”, chroniczny świąd lub wysypka. Każdemu z dzieci podawano początkowo 0,1 grama ciasta zawierającego 0,63 miligrama białka jaja i stopniowo zwiększano dawki, aż do uzyskania porcji mieszczącej 1,5 grama białka jaja. Spośród 94 dzieci, tylko siedmioro miało nadal świąd, wyprysk alergiczny albo inne poważne reakcje uczuleniowe. Następnie, 87 dzieciom, które nie zareagowały alergicznie na ciasto, podano do spożycia całe jajo. Wynik był rewelacyjny – tylko u czwórki z nich zaobserwowano odpowiedź alergiczną.

Greckie badanie stanowi przełom w opracowywaniu nowych sposobów obchodzenia się z dziecięcą alergią na jaja. Być może na jego podstawie już niedługo zostanie opracowana metoda, która pozwoli wielu dzieciom na życie wolne od tej, coraz częściej występującej, alergii. Uczni jednak ostrzegają aby na własną rękę nie próbować leczyć w ten sposób swoich pociech. Dzieci z alergią pokarmową powinny być poddawane terapii tylko pod nadzorem lekarza specjalisty.

Podobne teksty