Żywność ekologiczna nie jest bogatsza w witaminy
W najnowszym numerze czasopisma międzynarodowego Towarzystwa Chemicznego - Journal of the Science of Food and Agriculture, opublikowano zaskakujące wyniki badań nad wartościami odżywczymi żywności ekologicznej. Wynika z nich, że pod względem zawartości witamin i substancji mineralnych nie ma różnicy pomiędzy żywnością ekologiczną a tą wyprodukowaną z użyciem pestycydów, czy innych nawozów sztucznych.
W trakcie badań uprawiano warzywa według trzech różnych metod. Pierwsza polegała na wykorzystaniu wyłącznie obornika zwierzęcego, druga na stosowaniu pestycydów oraz niskich wartości składników odżywczych pochodzących z obornika a trzecia na wprowadzaniu do gleby wysokich dawek substancji odżywczych za pomocą mineralnych i sztucznych nawozów. Co ważne, warzywa w każdej z grup uprawiano na takich samych glebach pól sąsiadujących, w tym samym czasie i w tych samych warunkach pogodowych. Również zebrane i poddane obróbce zostały w tym samym czasie. Po zbiorze okazało się, że między warzywami ze wszystkich grup, nie ma żadnych różnic w poziomach zawartości składników odżywczych. Następnie, uzyskane w eksperymentalnej uprawie warzywa przez 2 lata podawano do spożycia zwierzętom. W tym czasie mierzono m.in. poziomy dostarczanych i wydalanych minerałów i pierwiastków śladowych. Po raz kolejny wyniki okazały się być rozczarowujące. Nie znaleziono różnic w przyswajaniu substancji odżywczych, niezależnie od metody uprawy roślin.