Zioła i przyprawy chronią przed wysokim poziomem cukru we krwi
Swoje cenne właściwości zawdzięczają dużym ilościom antyoksydantów. Najnowszy raport naukowców z University of Georgia sugeruje, że potrafią zapobiec uszkodzeniom tkanek i stanom zapalnym będących skutkiem wysokiego poziomu cukru we krwi. Hiperglikemia, czyli stan podwyższonego stężenia glukozy(cukru) w płynach biologicznych, sprzyja procesowi, który określamy nazwą glikacja białek. W jego wyniku do prawidłowych, zdrowych białek zostają przyłączone cząsteczki cukru. Tak utworzony kompleks jest rozpoznawany przez układ odpornościowy jako obcy i uruchomiony zostaje system obronny organizmu. Od ilości cząsteczek cukru, które zostaną przyłączone, zależy jak szybko białko zostanie zaatakowane i zniszczone. Jest to także jeden ze wskaźników stopnia zużycia i szybkości starzenia się organizmu.
Odkryto, że zbyt szybkiej glikacji białek mogą zapobiec antyoksydanty, a w szczególności związki należące do grupy fenoli i polifenoli. Najbogatszym ich źródłem są rośliny, a w szczególności zioła. Naukowcy by udowodnić związek pomiędzy zawartością antyoksydantów a działaniem ochronnym w czasie hiperglikemi przebadali 24 egzemplarze popularnych ziół i przypraw. Zbadali zawartość antyoksydantów i ich wpływ na szybkość niszczenie i starzenie się białek. Pierwsze wyniki okazały się bardzo obiecujące. Zdaniem naukowców dalsze etapy badań, tym razem na organizmach żywych, przyniosą równie zadowalające wyniki.