Witamina C zmniejsza ryzyko cukrzycy

Witamina C zmniejsza ryzyko cukrzycy

Przybył kolejny powód aby wzbogacić dietę o dodatkowe ilości warzyw i owoców – głównych źródeł witaminy C. Jak wskazują specjaliści, obfitość witaminy C w spożywanych posiłkach, może pomóc obniżyć w sposób znaczący ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

W trwającym kilka lat badaniu przeprowadzonym przez brytyjskich naukowców, wzięło udział 21831 zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku między 40 a 75 lat. Zbierano szczegółowe dane na temat ich historii medycznej i stylu życia, jak również próbki krwi w celu określenia poziomu witaminy C. W trakcie badania, 423 mężczyzn i 312 kobiet zachorowało na cukrzycę typu drugiego, co stanowi 3,2 procenta wszystkich badanych. Na tej podstawie badacze zauważyli, że prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy było o 62 procent niższe u kobiet i mężczyzn z najwyższymi poziomami witaminy C we krwi, w stosunku do tych z najniższymi wartościami. Zauważono jednocześnie, że inne czynniki ryzyka cukrzycy, jak podeszły wiek, płeć, historia rodziny, spożycie alkoholu, czy masa ciała nie wpłynęły znacząco na skalę sukcesu witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe, ziemniaki, czarna i czerwona porzeczka, owoce aronii, jeżyny, papryka, cebula, szpinak oraz owoce róży.

Ocena artykułu

5
z 29 głosów
5
 
(19)
4
 
(9)
3
 
(0)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
5 z 29 głosów

97%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty