Cukier krzepi?

a podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia - wynika z raportu społecznego Instytutu Flory . Kiedy nadchodzi jesień, ilość cukru zjadanego w polskich domach gwałtownie wzrasta. Jak tu się jednak oprzeć słodkim przyjemnościom, kiedy za oknem szaro i zimno?
Jesienią, kiedy odporność naszego organizmu jest osłabiona, a na aktywność fizyczną mamy coraz mniej ochoty, szczególnie powinniśmy zadbać o to, co jemy. W Polsce w dalszym ciągu panuje przekonanie, że wraz z jesiennym ochłodzeniem należy zmienić nawyki żywieniowe, tak, aby nasza dieta obfitowała w większą ilość tłuszczów i cukru. Jednak, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, wcale nie trzeba jeść słodko i dużo.
Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie (czyli cukru) przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu II oraz ma wpływ na podwyższanie poziomu cholesterolu we krwi. Cukier jest wchłaniany do krwiobiegu w ciągu kilku minut. Gdy dochodzi do dużego stężenia cukru we krwi, trzustka zaczyna wytwarzać duże ilości insuliny. To z kolei nakręca spiralę głodu. Poziom cukru we krwi znacznie się obniża i znów czujemy głód. Dlatego najkorzystniejsze dla zdrowia są węglowodany złożone (ciemne, z pełnego ziarna), z których uwalnianie glukozy do krwi trwa znacznie wolniej. Nie powodują zatem nagłego wzrostu insuliny we krwi, utrzymując dłużej uczucie sytości.
Trzeba pamiętać, że tkanka tłuszczowa nie jest materią, którą możemy dowolnie formować i nie poddaje się łatwo naszej interwencji: kiedy tyjemy, zwiększa się ilość komórek tłuszczowych, ale kiedy odchudzamy się, komórek tych nie ubywa - stają się tylko mniej wypełnione i cierpliwie czekają na okazje, kiedy damy upust słodkim przyjemnościom - mówi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory.
Kuszącym słodkościom trudno się oprzeć, ale nie wolno zapominać, że optymalna
dla zdrowia kombinacja składników odżywczych nie musi oznaczać rezygnacji
z przyjemności. Wystarczy się zastanowić, jakimi zdrowymi odpowiednikami możemy zastąpić kaloryczne i szkodliwe dla serca produkty.
Zamiast batonika możemy zaspokoić swój apetyt na słodycze, zjadając np. suszone owoce. Rodzynki, suszone morele i banany doskonale nadają się także dla osłodzenia ulubionej sałatki. Przygotowanie sałatki owocowej to nie tylko dobra zabawa, w którą można zaangażować całą rodzinę, ale także niezrównany substytut kalorycznych słodkości.
- Raport społeczny „Polacy a czynniki ryzyka chorób układu krążenia”, obejmujący najnowsze dane dotyczące świadomości Polaków na temat czynników ryzyka chorób układu krążenia, opracowany na podstawie wyników badania opinii publicznej przeprowadzonego przez TNS OBOP (na zlecenie Instytutu Flory) i informacji zaczerpniętych z Głównego Urzędu Statystycznego.
On Board Public Relations
Podobne teksty
Cytologia - klasyfikacja Papanicolau
Po ukończeniu 30-go roku życia wykonuj badanie cytologiczne raz do roku - tylko wtedy masz szansę, że jeżeli atypowe komórki zostały przeoczone za pierwszym razem, zostaną zauważone w czasie następnego badania.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Przyczyny niepłodności męskiej
Zestawienie najczęstszych przyczyn niepłodności.
Nagłe schorzenia narządu wzroku
W okulistyce, podobnie jak w innych działach medycyny, znane są stany chorobowe wymagające szybkiej pomocy, które najczęściej objawiają się nagłą utratą widzenia, a także silnym bólem oka.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Rak szyjki macicy - wczesne wykrywanie
80% przypadków przedwczesnej śmierci z powodu raka szyjki macicy dałoby się uniknąć pod warunkiem rzetelnego przeprowadzenia badań profilaktycznych.