Picie kawy, a ryzyko raka piersi

Picie kawy, a ryzyko raka piersi

Naukowcom udało się wyjaśnić ewentualny związek pomiędzy piciem kawy a zwiększonym ryzykiem raka piersi. Wyniki badań w sposób jednoznaczny zaprzeczają ewentualnym powiązaniom pomiędzy napojami i produktami zawierającymi kofeinę, a częstością występowania nowotworów piersi.

Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Harvard Medical School w Bostonie. Zwrócili oni szczególną uwagę na kofeinę ponieważ jest to substancja lecznicza najczęściej występująca w produktach spożywczych i mające coraz większe zastosowanie na świecie. Poza naturalnymi produktami takimi jak czekolada, kawa czy herbata jest bardzo często dodawana do leków przeciwbólowych z kwasem acetylosalicylowym lub suplementów diety mających polepszyć koncentrację. Wyniki oparto na analizie stanu zdrowia i nawyków żywieniowych prawie 39000 pielęgniarek. Pomiędzy 1992 a 1995 monitorowano ilość spożywanej przez nie kawy i produktów zawierających kofeinę. Po 10 latach dokonano porównania pomiędzy przyzwyczajeniami żywieniowymi, a częstością występowania raka piersi. Okazało się, że nie ma statystycznie istotnej różnicy w ryzyku zachorowań pomiędzy grupą pijącą największe ilości produktów zawierających kofeinę, a kawowymi abstynentkami. Zauważono natomiast, że w grupie kobiet pijących duże ilości kawy znacznie częściej zdarzały się agresywne postacie nowotworu, o bardzo szybkim tempie wzrostu. Takie formy raka wiążą się ze znacznie gorszymi rokowaniami.

Podobne teksty