Glukoza [krew]
Spis treściWartości prawidłowe glukozy we krwi
Wartości podwyższone glukozy we krwi
Wartości obniżone gluozy we krwi
- Materiał biologiczny
- Wartości prawidłowe glukozy we krwi
- Wartości podwyższone glukozy we krwi
- Wartości obniżone gluozy we krwi
Materiał biologiczny
Krew
Wartości prawidłowe glukozy we krwi
W praktyce laboratoryjnej podstawowym badaniem w ocenie przemiany węglowodanowej jest oznaczenie stężenia glukozy we krwi pełnej lub surowicy krwi pobranej na czczo.
Jednostki tradycyjne: 70 – 100 mg/dl
Wartości podwyższone glukozy we krwi
Wzrost stężenia glukozy (hiperglikemia) we krwi lub surowicy pobranej na czczo powyżej 120mg/dl
- Cukrzyca
- Zespoły genetyczne związane z opornością na insulinę, nieprawidłowa budowa insuliny lub nieprawidłowa budowa komórek trzustki i inne
- Choroby trzustki, np. mukowiscydoza, zapalenie trzustki
- Choroby endokrynologiczne, jak zespół Cushinga, akromegalia, nadczynność tarczycy, guz chromochłonny, itd.
- Leki lub inne substancje chemiczne, np. glukokortykosteroidy, hormony tarczycy, alfa-mimetyki, beta-mimetyki, tiazydy, fenytoina, kwas nikotynowy, itd
- Choroby autoimmunologiczne, kiedy powstają przeciwciała przeciw insulinie, czy jej receptorom
- Ostry stres związany z takimi zaburzeniami, jak:
- Infekcja miejscowa lub uogólniona
- Uraz
- Niewydolność krążenia
- Inne
Wartości obniżone gluozy we krwi
Jako hipoglikemię określa się stężenia glukozy we krwi mniejsze od 2.2mmol/l (40 mg/dl). Najczęstszymi przyczynami są:
- Groźny (< 2,8 -2,5 mmol/l (50-45 mg/dl)) spadek stężenia cukru we krwi dotyczy przede wszystkim osób leczonych insulina, kiedy dochodzi do jej przedawkowania. Bardzo rzadko taka dochodzi do takiej sytuacji u osób leczonych pochodnymi sulfonylomocznika.
- Zwiększone zużycie glukozy wskutek znacznej, nieplanowanej aktywności fizycznej
- Intensywne odchudzanie, głodówki
- Biegunki pokarmowe lub wymioty
- Leki z grupy beta-blokeraow oraz alkohol
- Choroba wątroby
- Czasem miesiączka