Fe
Spis treściŻelazo jest ważnym składnikiem metaloprotein (hemoglobina, mioglobina) uczestniczących w transporcie tlenu oraz niektórych enzymów oksydoredukcyjnych. Jego stężenie zależy od zawartości żelaza w pokarmach, wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym, utraty żelaza przez przewód pokarmowy, drogi rodne, moczowe. Około 25% całej puli żelaza jest zmagazynowana w układzie siateczkowo-śródbłonkowym wątroby, śledziony i szpiku kostnego w postaci ferrytyny lub bardziej stabilnej hemosyderyny, natomiast około 70% żelaza znajduje się w hemoglobinie erytrocytów. Stężenie żelaza nie zawsze jest odzwierciedleniem jego zapasów w organiźmie. Wartości prawidłowe żelaza
Wartości podwyższone żelaza
Wartości obniżone żelaza
Stężenie żelaza we krwi zależy od jego podaży z dietą, stopnia wchłaniania z przewodu pokarmowego oraz utraty drogą przewodu pokarmowego, dróg rodnych lub moczowych.
Materiał biologiczny
Krew
Wartości prawidłowe żelaza
Prawidłowe ogólne stężenie żelaza wynosi 12,5-26 µmol/l (70-150 µg/dl ).
Wartości podwyższone żelaza
Zwiększony poziom żelaza w surowicy krwi (hipersyderemia) występuje:
- w nadmiernej podaży w pokarmach
- w częstych transfuzjach krwi
- w nadmiernym wchłanianiu żelaza
- w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych wątroby
- w niektórych niedokrwistościach
Wartości obniżone żelaza
Zmniejszony poziom żelaza w surowicy krwi (hiposyderemia) występuje:
- w niedoborach żywieniowych
- w zaburzeniach wchłaniania, biegunkach,
- w krwawieniach przez przewód pokarmowy, drogi rodne, układ moczowy
- w ciąży, laktacji
- w stanach zapalnych i nowotworowych