Cu
Spis treściMiedź jest składnikiem wielu enzymów głównie z grupy oksydaz. Około 90% miedzi krążącej we krwi jest związana z białkiem nośnikowym – ceruloplazminą wytwarzaną w wątrobie. Około 60% miedzi pozostaje w kościach, mięśniach i w wątrobie. Wartości prawidłowe miedzi
Wartości podwyższone miedzi
Wartości obniżone miedzi
Materiał biologiczny
Krew
Wartości prawidłowe miedzi
Prawidłowa stężenie miedzi w surowicy krwi wynosi 12,6-25,2 µmol/l (80-160 µg/dl).
Wartości podwyższone miedzi
Zwiększony poziom miedzi występuje:
- zwężeniu dróg żółciowych
- w ciąży
- w marskości i zapaleniu wątroby
- w chorobach reumatycznych, kolagenozach
- w nowotworach, białaczkach
- w niedokrwistościach hemolitycznych, megaloblastycznych i syderopenicznych
- w nadczynności tarczycy
Wartości obniżone miedzi
Obniżony poziom miedzi występuje:
- w niedoborach pokarmowych
- w upośledzonym wchłanianiu miedzi w przewodzie pokarmowym
- w zaburzonej syntezie ceruloplazminy
- w zespole nerczycowym
- w zwiększonym zapotrzebowaniu na miedź