Białko [krew]
Spis treściWartości prawidłowe białka we krwi
Wartości obniżone białka we krwi
Wartości podwyższone białka we krwi
- Materiał biologiczny
- Wartości prawidłowe białka we krwi
- Wartości obniżone białka we krwi
- Wartości podwyższone białka we krwi
Materiał biologiczny
Krew
Wartości prawidłowe białka we krwi
Prawidłowa stężenie białka w surowicy krwi wynosi 63-79 g/l. W tej ilości znajduje się:
- 55-65% albumin
- 3-5% alfa1-globulin
- 7-10% alfa2-globulin
- 9-13% beta-globulin
- 14-20% gamma-globulin
Wartości obniżone białka we krwi
Zmniejszenie poziomu białka (hipoproteinemia) występuje w następujących sytuacjach:
- niedostateczna podaż białka (wadliwe żywienie, niedożywienie, jadłowstręt, dieta ubogobiałkowa)
- upośledzenie wchłaniania białka z przewodu pokarmowego
- nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy (enteropatia wysiękowa, przewlekłe stany zapalne jelit)
- nadmierna utrata białka przez nerki (zespół nerczycowy)
- nadmierna utrata białka przez skórę (oparzenia, stany zapalne skóry z wysiękiem)
- nadmierna utrata białka przez płuca (rozstrzenie oskrzeli)
- przewlekłe krwawienie z różnych narządów
- niedostateczna synteza białka (stany uszkodzenia miąższu wątroby)
- wzmożenie katabolizmu białka (posocznica, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe)
Wartości podwyższone białka we krwi
Wzrost wartości stężenia białek (hiperproteinemia) może być spowodowany:
- wytwarzaniem białek patologicznych (szpiczak mnogi, choroba Waldenströma)
- wzmożeniem wytwarzania białek fizjologicznych (marskość wątroby, kolagenozy, przewlekłe stany zapalne, skaza hiperglobulinowa)
- znacznym odwodnieniem organizmu