Beta - globuliny

Beta - globuliny
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe beta-globuliny
  3. Wartości podwyższone beta-globuliny
  4. Wartości obniżone beta-globuliny
Beta-globuliny to białka do których należą m.in. beta-lipoproteiny, plazminogen, transferyna oraz częściowo immunoglobuliny IgM i IgA

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe beta-globuliny

Prawidłowa stężenie beta-globulin wynosi 6,3-9,1 g/l (9-13% całkowitego stężenia białka).

Wartości podwyższone beta-globuliny

Zwiększenie stężenia beta-globulin występuje w:

  • w szpiczaku mnogim, chorobie Waldenströma i innych chorobach nowotworowych
  • zespole nerczycowym, chorobach wątroby, skrobiawicy i u kobiet ciężarnych

Wartości obniżone beta-globuliny

Zmniejszenie stężenia beta-globulin występuje w:

  • wrodzonych zaburzeniach syntezy tych białek
  • przewlekłym uszkodzeniu miąższu wątroby
  • w stanach głodzenia, niedożywienia, nieprawidłowego żywienia
  • w zaburzeniach wchłaniania i trawienia
  • w stanach zapalnych jelit
  • w zespole nerczycowym
  • w stanach zapalnych skóry i oparzeniach
  • w rozstrzeniach oskrzeli
  • w przewlekłych krwawieniach
  • uszkodzeniu wątroby
  • w chorobach nowotworowych, nadczynności tarczycy, posocznicy

Ocena artykułu

3.87
z 63 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(13)
4
 
(38)
3
 
(6)
2
 
(3)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.87 z 63 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty