Alfa-amylaza [mocz]
Spis treściAmylaza jest enzymem produkowanym przez gruczoły ślinowe, trzustkowe, gruczoł mleczny, jajniki czy jądra i jest odpowiedzialna jest za trawienie skrobi i glikogenu. Część amylazy dostaje się naczyniami krwionośnymi do krwioobiegu, a w następnej kolejności także do moczu i dlatego zawsze możemy wykryć pewną aktywność tego enzymu we krwi i w moczu. U osób z przewlekłą niewydolnością nerek oznaczene aktywności tego enzymu nie ma znaczenia diagnostycznego.
Wartości prawidłowe amylazy
Wartości podwyższone amylazy
Materiał biologiczny
Mocz
Wartości prawidłowe amylazy
Prawidłowa aktywność amylazy oznaczona metodą Carawaya wynosi od 50-330 jednostek
Wartości podwyższone amylazy
Wzrost aktywności amylazy w moczu (zwany amylazurią) możemy zaobserwować w następujących chorobach:
- ostre zapalenie trzustki – wzrost aktywności enzymu może osiągnąć wartości 10 – 20 – krotnie przekraczające wartości referencyjne i może utrzymywać się na tym poziomie przez 7 do 10 dni
- zaostrzenie przewlekłego zapalenia trzustki
- choroby, w których dochodzi do zamknięcia światła przewodu trzustkowego przez kamień lub nowotwór (kamica przewodów trzustkowych, rak trzustki)
- choroby ślinianek (zapalenie, świnka, kamica przewodów ślinowych)
- ostre schorzenia jamy brzusznej (niedrożność przewodu pokarmowego przedziurawienie wrzodu żołądka lub dwunastnicy, uraz brzucha)