Alfa-amylaza [krew]
Spis treściWartości prawidłowe amylazy
Wartości podwyższone amylazy
Wartości obniżone amylazy
- Materiał biologiczny
- Wartości prawidłowe amylazy
- Wartości podwyższone amylazy
- Wartości obniżone amylazy
Amylaza (alfa-amylaza, diastaza ) jest enzymem wytwarzanym przez ślinianki, trzustkę, gruczoł mleczny, jajniki oraz jądra. Najważniejszymi narządami wydalania tego enzymu z ustroju są nerki i przewód pokarmowy. Aktywność amylazy jest wypadkową procesów jej powstawania oraz wydalania.
Materiał biologiczny
Krew
Wartości prawidłowe amylazy
Prawidłowa aktywność a-amylazy w surowicy wynosi od 60-160 j.
Wartości podwyższone amylazy
Wzrost wartości stężenia amylazy może być spowodowane:
- uwalnianiem tego enzymu z uszkodzonej trzustki lub ślinianek (w stanach zapalnych i nowotworowych trzustki i ślinianek, przy ostrym zapaleniu trzustki)
- przedostaniem się śliny, soku żołądkowego lub trzustkowego do jamy otrzewnej w wyniki perforacji wrzodu żołądka, dwunastnicy lub jelit.
- przedostawaniem się amylazy zawartej w treści jelitowej do krwi przez uszkodzoną błonę śluzową u chorych z zawałem jelita lub jego niedrożnością
- obturacją (zamknięciem) przewodu trzustkowego lub dróg wyprowadzających ślinę przez kamień, nowotwór lub w wyniku stosowania leków opioidowych
- wytwarzaniem diastazy o nieprawidłowej cząsteczce tzw, makroamylazemia
- wytwarzaniem amylazy przez niektóre nowotwory tzw. hiperamylazemia paranowotworowa
Wartości obniżone amylazy
Aktywność amylazy we krwi może również ulec zmniejszeniu poniżej wartości referencyjnych, a dzieje się to w następujących schorzeniach:
- bardzo rozległe zniszczenie trzustki (martwica)
- znaczne uszkodzenie wątroby, np. w przypadku zatrucia lekami
- cukrzyca