Albuminy
Spis treściWartości prawidłowe albuminy
Wartości podwyższone albumin
Wartości obniżone albumin
- Materiał biologiczny
- Wartości prawidłowe albuminy
- Wartości podwyższone albumin
- Wartości obniżone albumin
Materiał biologiczny
Krew
Wartości prawidłowe albuminy
Prawidłowe stężenie albumin wynosi 40-50 g/l (580-725 >µmol/l).
Wartości podwyższone albumin
Wzrost wartości stężenia albumin jest najczęściej spowodowane stanem odwodnienia organizmu.
Wartości obniżone albumin
Zmniejszenie stężenia albumin (hipoalbuminemia) występuje:
- we wrodzonych defektach syntezy albumin
- w stanach głodzenia, niedożywienia, nieprawidłowego żywienia
- w zaburzeniach wchłaniania i trawienia
- w stanach zapalnych jelit (upośledzenie wchłanianie białka)
- w zespole nerczycowym (nadmierna utrata białka)
- w stanach zapalnych skóry i oparzeniach (nadmierna utrata białka)
- w rozstrzeniach oskrzeli (nadmierna utrata białka)
- w przewlekłych krwawieniach
- uszkodzeniu wątroby (niedostateczna biosynteza białek)
- w chorobach nowotworowych, nadczynności tarczycy, posocznicy (wzmożenie katabolizmu białek)