Cu

Cu
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe miedzi
  3. Wartości podwyższone miedzi
  4. Wartości obniżone miedzi
Miedź jest składnikiem wielu enzymów głównie z grupy oksydaz. Około 90% miedzi krążącej we krwi jest związana z białkiem nośnikowym – ceruloplazminą wytwarzaną w wątrobie. Około 60% miedzi pozostaje w kościach, mięśniach i w wątrobie.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe miedzi

Prawidłowa stężenie miedzi w surowicy krwi wynosi 12,6-25,2 µmol/l (80-160 µg/dl).

Wartości podwyższone miedzi

Zwiększony poziom miedzi występuje:

  • zwężeniu dróg żółciowych
  • w ciąży
  • w marskości i zapaleniu wątroby
  • w chorobach reumatycznych, kolagenozach
  • w nowotworach, białaczkach
  • w niedokrwistościach hemolitycznych, megaloblastycznych i syderopenicznych
  • w nadczynności tarczycy

Wartości obniżone miedzi

Obniżony poziom miedzi występuje:

  • w niedoborach pokarmowych
  • w upośledzonym wchłanianiu miedzi w przewodzie pokarmowym
  • w zaburzonej syntezie ceruloplazminy
  • w zespole nerczycowym
  • w zwiększonym zapotrzebowaniu na miedź

Podobne teksty