Albuminy

Albuminy
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe albuminy
  3. Wartości podwyższone albumin
  4. Wartości obniżone albumin
Albuminy to białka produkowane w wątrobie a w surowicy krwi pełnią rolę białek nośnikowych transportujących kwasy tłuszczowe, leki i niektóre hormony, utrzymują ciśnienie koloidoosmotyczne, są źródłem aminokwasów do syntezy innych białek.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe albuminy

Prawidłowe stężenie albumin wynosi 40-50 g/l (580-725 >µmol/l).

Wartości podwyższone albumin

Wzrost wartości stężenia albumin jest najczęściej spowodowane stanem odwodnienia organizmu.

Wartości obniżone albumin

Zmniejszenie stężenia albumin (hipoalbuminemia) występuje:

  • we wrodzonych defektach syntezy albumin
  • w stanach głodzenia, niedożywienia, nieprawidłowego żywienia
  • w zaburzeniach wchłaniania i trawienia
  • w stanach zapalnych jelit (upośledzenie wchłanianie białka)
  • w zespole nerczycowym (nadmierna utrata białka)
  • w stanach zapalnych skóry i oparzeniach (nadmierna utrata białka)
  • w rozstrzeniach oskrzeli (nadmierna utrata białka)
  • w przewlekłych krwawieniach
  • uszkodzeniu wątroby (niedostateczna biosynteza białek)
  • w chorobach nowotworowych, nadczynności tarczycy, posocznicy (wzmożenie katabolizmu białek)

Podobne teksty